Ринок індустріального шоколаду в Україні: частка імпорту знизилася з 90% до 51%
54

Ринок індустріального шоколаду в Україні: частка імпорту знизилася з 90% до 51%

Аналіз ринку індустріального шоколаду в Україні проведено компанією Pro-Consulting у жовтні 2024 року. Маркетингове дослідження містить дані про:

  • фактори, що мають найбільший вплив на ринок індустріального шоколаду в Україні, тенденції та проблеми його розвитку;
  • динаміку ємності ринку на підставі показників виробництва, імпорту та експорту продукції;
  • сегментацію ринку індустріального шоколаду в Україні у значних зрізах;
  • розподіл часток і конкуренції операторів даної сфери бізнесу;
  • середні ціни, фактори та політику ціноутворення на ринку індустріального шоколаду в Україні;
  • особливості споживання цільової продукції та ступінь задоволеності наявною пропозицією;
  • інвестиційну привабливість ринку індустріального шоколаду в Україні з урахуванням виявлених ризиків та бар'єрів для бізнесу;
  • прогнозний розвиток галузі у 2024-2026 роках.

Готовий аналіз ринку індустріального шоколаду в Україні можна придбати на сайті компанії. Також на ваш запит Pro-Consulting оновить готовий аналіз ринку кондитерської глазурі, аналіз ринку шоколадних, цільнозернових, протеїнових батончиків або, наприклад, аналіз ринку кондитерських виробів в Україні.

Якщо ви розглядаєте можливість проведення ринкового аналізу під конкретні бізнес-завдання, рекомендуємо спочатку ознайомитись із типовою структурою дослідження. Це допоможе чітко визначити цілі проекту та сформувати зрозуміле технічне завдання для аналітичної команди.

Продукція ринку індустріального шоколаду в Україні є компонентом виробництва кондитерських, хлібобулочних та інших харчових виробів. Вона випускається великими операторами ринку, такими як "РОШЕН", "АВК", "СВІТОЧ" (Nestle), для використання в технологічних процесах, а не для прямого продажу кінцевому споживачеві.

Останніми роками ринок індустріального шоколаду в Україні став зазнавати значного тиску не тільки через падіння внутрішнього попиту, а й під впливом глобальних факторів:

  1. Кліматичні зміни в регіонах-виробниках какао

Західна Африка, що забезпечує близько 80% світових поставок какао, зіткнулася із серйозними посухами, що призвело до скорочення врожайності та зменшення глобальної пропозиції какао майже на 11% у сезоні 2023/2024.

  1. Структурні проблеми у виробництві какао

Більшість плодів вирощують дрібні фермери, які мають труднощі з оновленням парку дерев та реінвестуванням у господарство. Це негативно позначається на стабільності постачання.

  1. Інвесторські спекуляції

Некомерційні інвестори, що   понад 60% загальної частки ф'ючерсів і опціонів на какао на біржі Нью-Йорка, значно підвищують волатильність ринку, що відбивається на динаміці цін і ускладнює прогнозування витрат на сировину.

Також вас можуть зацікавити готовий аналіз ринку сухих сніданків та актуалізація аналізу ринку гурме-шоколаду в Україні.

Якщо у вас виникають складнощі з пошуком, обробкою або аналізом ринкової інформації, фахівці нашої команди готові підключитись. Ми допоможемо визначити цілі, уточнимо ключові параметри та запропонуємо найбільш підходящий формат дослідження з урахуванням специфіки вашої компанії. Зв'язатися з нами можна через зазначені контакти – обговоримо усі нюанси.

Моніторинг ринку індустріального шоколаду в Україні показує, що до повномасштабної війни у ​​цій сфері бізнесу домінував імпорт – його частка досягала 90% у 2021 році. Однак у зв'язку із зміною кон'юнктури та переходом вітчизняних підприємств на використання сировини спостерігається суттєве зниження залежності від імпортних поставок готової продукції. У перші вісім місяців 2024 року частка імпорту на ринку індустріального шоколаду в Україні скоротилася до 51%.

На ринку індустріального шоколаду в Україні важливу роль відіграють країни-експортери:

  • Бельгія. Виробляє та експортує від 44 до 48% професійного шоколаду на міжнародному ринку. Активно постачає продукцію на ринок індустріального шоколаду в Україні через дочірні підприємства іноземних компаній;
  • Італія. Посідаючи друге місце по глобальному експорту (19–26%), Італія поступово втрачає позиції на ринку індустріального шоколаду в Україні через скорочення постачання найбільшим оператором.

Результати аналізу ринку індустріального шоколаду в Україні свідчать про те, що сфера бізнесу, що досліджується, перебуває в процесі трансформації під комплексним впливом низки факторів. З одного боку, кліматичні катаклізми, фінансові спекуляції та логістичні проблеми призводять до подорожчання сировини та ускладнення постачання. З іншого боку, активізація вітчизняних виробників сприяє зниженню імпортної залежності від готової продукції та розвитку внутрішніх виробничих потужностей.

Детальну інформацію про стан та інвестиційну привабливість галузі з урахуванням наявних ризиків та бар'єрів можна отримати з матеріалів маркетингового дослідження ринку індустріального шоколаду в Україні, розміщеного у магазині готових проектів компанії Pro-Consulting.

Джерело: Pro-Consulting

Дата розміщення: 24.04.2025

Інші новини

Зв'язатися з нами