Природний клей в складі нашої їжі: за результатами аналізу світового ринку глютену
4267

Природний клей в складі нашої їжі: за результатами аналізу світового ринку глютену

Що робить наш хліб і булочки такими об'ємними і пористими? Що забезпечує в'язкість знаменитої манної каші? Що надає густоту кетчутам і соусам? На всі питання відповідь одна - це глютен або клейковина. У зерні пшениці міститься близько 70% крохмалю і приблизно 10-15% глютену, в найякісніших сортах клейковини ще більше. Якщо свого глютену в борошні недостатньо, то з нього не зробити ні хліба, ні макаронів, ні пельменів, тому в таку муку клейковину додають штучно, з метою поліпшити якість тіста.

Можливо, вам буде цікаво почитати про ринок макаронних виробів в Україні

Всі продукти, які повинні бути густими, пружними, еластичними, містять в своєму складі цю натуральну сполучну речовину - глютен. Тому попит на нього в світовій харчовій промисловості дуже великий. Він і визначає параметри ринку клейковини в тій чи іншій країні. Кількість населення, його добробут, рівень споживання продуктів хлібопекарської, м'ясопереробної промисловості, а також снеків, сухих сніданків, напівфабрикатів із замінниками м'яса впливають на попит глютену на ринку. Його пропозиція залежить від врожаю пшениці, роботи підприємств по її переробці в крохмаль, при якій і виходить глютен в якості побічного продукту.

Рекомендуємо також дізнатися про бізнес-ідею виробництва «альтернативного» борошна

Останнім часом на попит клейковини почав негативно впливати новий тренд в харчуванні - безглютенова дієта. Хоча глютен шкідливий тільки для людей, хворих досить рідкісним захворюванням - целіакію, частка яких в складі населення планети менша одного відсотка, все більше лідерів думок виступають проти споживання клейковини. Існує думка, що це допоможе уникнути проблем з травленням. Безглютенові продукти вже встали в один ряд з органічними і вважаються елітною дорогою їжею. Їх ринок швидко зростає в найбільш розвинених в економічному відношенні країнах.

У нас на сайті доступний до покупки готовий аналіз світового ринку глютену і продуктів переробки пшениці - ознайомтеся зі структурою

Інші модні течії в харчуванні, такі як вегетаріанство, навпаки, посилюють попит на глютен, так як рослинні замінники м'яса виготовляються саме з його допомогою. Люди, які страждають непереносимістю лактози, також заповнюють недолік білка в організмі за допомогою глутеновмісної їжі.

Виробництво крохмалю та глютену з пшениці могли б стати для України одним із способів переходу від сировинного експорту зернових до продажу продуктів їх переробки.

Можливо, вам буде цікава бізнес-ідея вирощування зернового сорго

Це допомогло б наситити цими продуктами внутрішній ринок і дозволило отримувати більший дохід від експортних поставок. Поки ж крохмаль у нас виробляють в основному з кукурудзи і картоплі, а підприємств з переробки пшениці дуже мало - цей сектор поки що вільний і очікує уваги інвесторів.

 Якщо у вас є ще пара хвилин, почитайте про транспортну логістику зернових - тези з доповіді аналітика Pro-Consulting

Компанія Pro-Consulting підготувала для Вас короткий перелік готових проектів на дану тему. Ознайомитися з проектами можна за посиланнями:

Дата розміщення: 14.06.2019
дивитися наступну новину

Інші новини

Зв'язатися з нами