Зростання імпорту: аналіз ринку макаронних виробів України
9271

Зростання імпорту: аналіз ринку макаронних виробів України

Макаронні вироби - один з найпопулярніших продуктів у нашій країні (близько 96% українців споживають макарони). Цей продукт має високу енергетичну цінність і відмінно підходить як гарнір до будь-якої страви. Крім того, макарони легко готуються і довго зберігаються. Завдяки прекрасному співвідношенню ціна-якість макаронні вироби користуються великим попитом.

Ринок макаронних виробів характеризується великим асортиментом як національних, так і імпортних брендів. У сегменті представлені товари різних вартісних категорій - від бюджетних до дорогих.

Макарони готують з висушеного пшеничного тіста, яке замішується на воді. Розрізняють декілька видів макаронних виробів в залежності від використовуваного борошна. Найбільш дорогим продуктом є макаронні вироби з твердих сортів пшениці, які відносяться до 1-го класу. Борошно 1-го і 2-го сортів використовується для виробництва макаронів більш низької якості.

Рекомендуємо почитати огляд ринку заморожених м'ясних і рибних напівфабрикатів України

На ринку України також представлені макаронні вироби, виготовлені з рисового і гречаного борошна, з додаванням крохмалю, курячих або перепелиних яєць. Харчові барвники, морква, буряк, томатна паста, шпинат, чорнило каракатиці використовуються для додання макаронів кольору.

До головних тенденцій ринку макаронних виробів відносяться:
• скорочення ринку через падіння споживчого попиту;
• популярність макаронних виробів без начинки, які не піддаються термічній обробці;
• переважання на ринку продукції середнього і низького цінового сегмента;
• збільшення частки імпортної продукції в 2017 році завдяки стабілізації валютного курсу і скасування мита на продукцію, виготовлену в ЄС (що, в свою чергу, призвело до зниження цін на імпортну продукцію).

Якщо ви плануєте інвестувати в бізнес, вам необхідно провести дослідження ринку

Головними проблемами ринку макаронних виробів є:
• падіння рівня споживання в силу низької платоспроможності населення (особливо в сегменті продукції преміум-класу);
• підвищення цін на енергоносії і сировину, що, в свою чергу, сприяє зростанню собівартості продукції;
• залежність від ситуації на ринку круп - за умови низької ціни, споживачі вважають за краще крупи макаронів;
• залежність рівня споживання від цін на продукцію;
• сезонність.

На сьогоднішній день в Україні споживання молока становить 4-5 кг на одну людину. У Європі цей показник набагато більше і досягає 12 кг. Це пояснюється тим, що в нашій країні макарони асоціюються не з делікатесом, а з продуктом швидкого приготування.
Головні фактори, що впливають на ринок макаронних виробів:
• залежність від сировини (в основному, від муки);
• залежність від технічного обладнання (вакуумний прес).

У нас на сайті доступний до покупки готовий аналіз ринку макаронних виробів України. 2019 рік

Для отримання якісної продукції, і сировину і технічне обладнання для виготовлення макаронів повинні бути вищої якості. Зростання цін на борошно провокує і збільшення вартості макаронних виробів. Так, починаючи з 2016 року і по квітень 2017 року ціни на борошно зросли на 18%, а з січня по квітень 2017 року - на 10%.

Як уже було відзначено вище, в досліджуваному сегменті представлена як вітчизняна, так і імпортна продукція, але лідируючі позиції займають товари внутрішнього виробництва. Починаючи з 2016 року частка імпортної продукції зросла з 2,1 тис. тонн до 5,3 тис. тонн. Частка вітчизняної продукції на ринку за станом на 1 квартал 2016 року становила 92%, а за аналогічний період 2017 року - вже 79%.

Частка імпортної продукції поступово збільшується - у 2017 році цей показник виріс в 2 рази, що пов'язано з популяризацією страв італійської та азіатської кухні. Ціна імпортної продукції набагато вища за вартість вітчизняних товарів.

Почитайте також статтю про ринок хлібобулочних виробів в Україні

Джерело: Pro-Consulting
Дата розміщення: 20.06.2017
дивитися наступну новину

Інші новини

Зв'язатися з нами