Високому врожаю - високі технології переробки: розроблений план створення сучасного борошномельного заводу
1672

Високому врожаю - високі технології переробки: розроблений план створення сучасного борошномельного заводу

Професія мельника завжди в Україні була оточена пошаною людей. Не дарма старовинне прислів'я говорить: «Грошей багато - млин заведи». Люди вже тоді розуміли, що гроші повинні бути вкладені в справу, а млин - це корисний і прибутковий бізнес.
Нікому не потрібно пояснювати соціальну значимість таких продуктів, як борошно і крупи. 85% виробленого в нашій країні борошна використовується в хлібопекарській промисловості. Через велике значення хліба в житті українців, держава приділяє підвищену увагу борошномельної галузі, прирівнюючи її до стратегічних, і здійснюючи жорстке регулювання ціноутворення як на готову продукцію, так і на зерно, що служить сировиною для неї.
Незважаючи на це, а також на те, що урожай зернових в Україні дозволяє мати достатньо сировини, обсяги виробництва борошна і круп в останні роки знижуються. Це пов'язано з зменшення в країні споживання хліба, спадом виробництва кондитерських і макаронних виробів. Незважаючи на зростання цін на борошно, одночасно відзначається зниження її якості. Тому сучасне високотехнологічне борошномельне підприємство, яке зможе забезпечити високу якість продукції, що випускається одночасно з оптимізацією її собівартості і мінімізацією відходів має шанс зайняти міцні позиції на українському ринку. План створення такого підприємства розроблений фахівцями компанії Pro-Cosulting.

Рисунок. Динаміка виробництва борошна 2005-2016 рр. в Україні, тис. т.
 

Джерело: Державна служба статистики України

Відповідно до прийнятих в нашій країні стандартів, вітчизняна борошномельна промисловість випускає наступні види продукції:
• 5 сортів пшеничного борошна: крупчатка, вищий, перший, другий, обойная;
• 3 сорти житнього борошна: сіяне, обдирне, обойне;
• змішане в різних пропорціях житньо-пшеничне і пшенично-житнє шпалерне борошно.
Крім того, з твердої пшениці виробляють борошно другого сорту «дурум», а також борошно з кукурудзи і вівса. У невеликих обсягах випускається продукція з рису, ячменю, гречки та сої.


Рисунок. Структура виробництва борошна в Україні 2011-2016 рр.,%

 

Джерело: Державна служба статистики України

Для мінімізації витрат майбутнього підприємства на логістику важливо розмістити його ближче до джерел сировини. Так як сировинною базою борошномельного заводу є пшениця, то необхідно орієнтуватися на регіони з найбільшим урожаєм цього злаку. У 2016 році ними були Хмельницька, Вінницька та Одеська області.
У структурі витрат на створення підприємства основну частку (76%) займає закупка, установка, налагодження технологічного устаткування. Але перед цим необхідно виконати будівельні роботи (8% витрат). Вони включають в себе зведення борошномельні, адміністративної будівлі та складу, підведення необхідних мереж і комунікацій, зокрема, буріння свердловини для видобутку води глибиною 100 м, а також загальний благоустрій території.
Перед запуском виробничого процесу буде потрібно сформувати запаси сировини, достатні для роботи заводу протягом місяця.

 

Компанія Pro-Consulting підготувала для Вас короткий перелік готових проектів на дану тему. Ознайомитися з проектами можна за посиланнями:

Дата розміщення: 11.10.2017
дивитися наступну новину

Інші новини

Зв'язатися з нами