Бізнес-ідея виробництва нішевих зернових: органічні каші знову в тренді
4956

Бізнес-ідея виробництва нішевих зернових: органічні каші знову в тренді

Україна славиться своїми зерновими. В даний час основу експортного агропотенціалу нашої країни становлять пшениця і кукурудза, хоча і серед інших видів зернових можна відшукати культури, які дозволять непогано заробити. Аналітики компанії Pro Capital Investment радять звертати увагу на нішеві зернові, тому що деякі з них час від часу показують підвищену маржинальність на ринку, що означає отримання фермерами додаткового бонусу при реалізації. Такі ніші є і серед, здавалося б, традиційних зернових, просто в сучасних умовах ці культури випали з фокусу уваги більшості аграріїв.

Читати про бізнес-план виробництва вівсяного молока

До появи на нашій території картоплі, українці прекрасно харчувалися кашами. Каші давали нашим людям сили для подолання щоденних труднощів середньовічного побуту. Сьогодні каші не так актуальні, а після того, як послідовники ЗСЖ додумалися до безвуглеводних і безглютенових дієт, популярність каш знизилася ще більше. Разом з тим, класичні дієтологи не втомлюються стверджувати, що недолік вуглеводів і глютену може принести не користь, а шкоду організму. Крім того, цільнозернові каші є джерелом клітковини, яка сприяє правильному травленню. Тому, тим хто хоче бути здоровими, не варто відмовлятися від гречки або пшонки, особливо якщо вони вирощені в екологічно чистих умовах.

Бізнес-ідея: час молоти «альтернативну» борошно

Однак повернемося до бізнесу. З нішевих зернових культур, які «вистрілили» в 2018/19 маркетинговому році, можна виділити жито. Незважаючи на скорочення його валового збору на 12,4% в порівнянні з 2017/18 МР, експорт жита за той же період практично подвоївся (+ 94,9%). Основними покупцями стали Польща - 36% від загального обсягу, Литва - 20%, Філіппіни - 14%, Латвія - 11%, Бангладеш - 10%. Ціни на жито трималися в рамках звичайних сезонних коливань і до кінця 2018 року вийшли на легкий підвищувальний тренд.

Якщо говорити про нішеве зерно, ціни на яке в той же період зросли найбільше, то це просо. У листопаді 2018 року тонна проса коштувала в середньому 10 тис. грн, що більш ніж в два рази вище, ніж було в тому ж місяці 2017-го. Правда, в поставках проса на міжнародний ринок стався спад на 23,9%, але він, швидше за все, був викликаний зменшенням валового збору на 6,5% і низьким рівнем початкових запасів. Підвищення попиту на органічне просо в Європі має стимулювати наших фермерів до збільшення виробництва в цьому сегменті ринку.

Читати про ринок зернових України

Що ж стосується гречки, то з жовтня 2017 по квітень 2018 роки її середня ціна на українському ринку впала на з 11 тис. до 7 тис. грн за тонну. Причому валовий збір гречки в Україні скоротився на 26,7%, а імпорт, в основному з РФ і Казахстану, збільшився на 2,2% і перевищив вітчизняне виробництво. Напевно, гречана каша все ж уже набридла нашим співвітчизникам.

Звичайно, з кон'юнктурою ринку нішевих зернових в певному сезоні можна і не вгадати, оскільки дані надходять із затримкою. Але той, хто вкладеться у виробництво органічної продукції, практично завжди залишиться у виграші. Так, це справа клопітка і трудомістка, але збути органіку за кордон за хорошою ціною набагато легше і вигідніше, ніж традиційне зерно. Про це свідчить досвід компанії Pro Capital Investment, набутий під час складання та реалізації бізнес-планів в цій сфері агробізнесу.

Замовити бізнес-план для свого проекту

Компанія Pro-Consulting підготувала для Вас короткий перелік готових проектів на дану тему. Ознайомитися з проектами можна за посиланнями:

Дата розміщення: 31.01.2020
дивитися наступну новину

Інші новини

Зв'язатися з нами