Дата підготовки: | Серпень 2021 року |
Кількість сторінок: | 12, Arial, 1 інтервал, 10 кегль |
Графіків і діаграм: | 2 |
Таблиць: | 1 |
Спосіб оплати: | передоплата |
Спосіб отримання: | електронною поштою або кур'єром в електронному або в друкованому вигляді |
Мова звіту: | російська |
Аналітиками Pro-Consulting було проведено дослідження ринку круп в Україні, який включає таку продукцію як рис, кукурудзяна олія, глютенове борошно, глютеновий корм, сухий кукурудзяний крохмаль, кукурудзяна фруктоза, кукурудзяна глюкоза, сорбітол.
В ході дослідження було проаналізовано виробництво, зовнішня торгівля і споживання на ринку круп України.
У сегмент кукурудзяної олії входять олія кукурудзяна рафінована, нерафінована і їх фракції.
Категорія «глютенове борошно» включає в себе пшеничну і пшенично-житнє борошно.
У сегмент «глюкоза» відносяться: глюкоза кристалічна (декстроза), глюкозні сиропи без вмісту фруктози, глюкозно-фруктозні сиропи (з високим вмістом фруктози не більше 50%); цукрові сиропи (з вмістом глюкози, фруктози і сахарози в різних пропорціях) і в більшій мірі кукурудзяна патока.
До сегменту «фруктоза» відносяться фруктоза хімічно чиста у твердій формі; фруктоза і сироп фруктози, з вмістом у сухому стані понад 50% фруктози; ізоглюкоза (без додавання ароматизаторів або барвників).
Товарний сегмент «сухий крохмаль» включає в себе кукурудзяний крохмаль.
В Україні вирощують рис в трьох областях - Одеській, Миколаївській та Херсонській. В цілому країна задовольняє власні потреби в цій культурі на 33%. Динаміка вирощування рису з 2016 р позитивна, що пов'язано з високим рівнем попиту на рисову крупу серед населення. Щоб задовольнити попит на рис, українські виробники покращують технології вирощування даної культури.
У 2019 спостерігалося зростання виробництва глюкози і глюкозних сиропів, крохмалю, а масла. Причини зростання виробництва глюкози і її сиропів, а також кукурудзяного крохмалю, пов'язані з забороною імпорту даних продуктів з Російської Федерації (Росія забезпечувала 92% імпортованого крохмалю і 25% імпортованої глюкози). Зростання виробництва масла пов'язаний з ростом врожаю кукурудзи. Виробництво глюкози і глюкозних сиропів, глютенового кукурудзяного корму, крохмалю, а також фруктози, в 2020 р виросли в порівнянні з 2019 роком.
Динаміка виробництва глютенового борошна має тренд на зниження темпів приросту на 5,7% щорічно, що пов'язано зі світовим трендом зниження рівня споживання хліба і хлібних продуктів з різних причин, наприклад, через трендів на здоровий спосіб життя, відповідно і здорового харчування, тренд на виключення з раціону харчування глютену і в загальному хлібобулочних виробів. Серед основних причин зменшення обсягів виробництва борошна слід виділити також негативні демографічні тренди, які також впливають на розвиток вітчизняної борошномельної галузі через скорочення попиту на її продукцію.
Зниження темпів приросту виробництва у всіх досліджуваних товарних категоріях в першу чергу пов'язано зі зниженням економічної активності в усьому світі через негативного впливу пандемії Covid-19.
1. Динаміка виробництва продукції за категоріями в 2016-1 пів. 2021 рр.
2. Імпорт продукції за категоріями в Україну в 2016-1 пів.2021 рр. (Обсяги)
3. Внутрішнє споживання продукції за категоріями на ринку України (місткість ринку - виробництво + імпорт - експорт) в 2016- 1 пів..2021 рр.
1. Динаміка внутрішнього споживання досліджуваної продукції на ринку України за категоріями в 2016-1 пів. 2020 рр., в натуральному вираженні, т
1. Динаміка виробництва досліджуваної продукції в Україні в 2016-1 пів. 2021 рр. за категоріями, в натуральному вираженні, тис. т
2. Динаміка імпорту досліджуваної продукції в Україні в 2016-1 пів. 2021 рр. за категоріями, в натуральному вираженні, т