Дата підготовки: | Березень 2021 року |
Кількість сторінок: | 42, Arial, 1 інтервал, 10 кегль |
Графіків і діаграм: | 19 |
Таблиць: | 25 |
Спосіб оплати: | передоплата |
Спосіб отримання: | електронною поштою або кур'єром в електронному або в друкованому вигляді |
Мова звіту: | російська |
Аналітиками Pro-Consulting був проведений аналіз ринку крохмалю в Україні.
В рамках дослідження було представлено аналіз тенденцій розвитку ринку крохмалю та розраховані загальні показники ринку в 2018-2020 рр. за обсягом виробництва, експортом та імпортом крохмалю в Україні. У звіті сегментований ринок за типом крохмалю, а також показаний перелік найбільших операторів ринку, їх спеціалізація. Аналітики детально досліджували ринок імпорту в розрізі географії, ключових представників ринку, методу фасування і виду імпортованого крохмалю. В аналізі представлені середньо поточні ціни на продукцію. У звіті проаналізовано основні галузі-споживачі крохмалю, канали збуту. Аналітиками складено аналіз інвестиційної привабливості галузі: SWOT-аналіз ринкового спрямування, PEST-аналіз факторів впливу на ринок
Крохмаль - білий порошок без запаху, що складається з найдрібніших частинок, які хрустять при розтиранні між пальцями. Найбільш значними джерелами крохмалю є зернові культури (наприклад, кукурудза, пшениця і рис), деякі лишайники, деякі бульби і кореневища (картопля, маніок і т.п.) і серцевина сагової пальми.
Український ринок крохмалю представлений в більшій мірі вітчизняною продукцією (за рахунок виробництва кукурудзяного і картопляного крохмалю). Виробництво картопляного крохмалю в 2020 році збільшилося на 35%. Так, крохмальний завод "Вимал" є єдиним експортером картопляного крохмалю в Україні.
У світі крохмаль виробляють переважно з кукурудзи (73%), а також з картоплі (9%), тапіоки (маніоковий крохмаль) (9%), пшениці (7%) та іншої сировини (2% рис, сорго). Україна ж виробляє тільки два види - кукурудзяний і картопляний.
Крохмаль кукурудзяний використовується у виробництві паперу, пакувальних матеріалів, харчової та текстильної промисловості, фармацевтиці. Це відмінний згущувач і стабілізатор. Високий рівень врожаю кукурудзи в 2018 році сприяв зростанню виробництва кукурудзяного крохмалю в 2018-2019 рр. У 2020 році в структурі експорту крохмалів з України, 98% - кукурудзяний крохмаль.
Країни ЄС цілком забезпечені кукурудзяним і картопляним крохмалем власного виробництва, проте в імпорті українського кукурудзяного крохмалю зацікавлені багато азіатських країн (35% експорту йде в Індонезію і ОАЕ). У 2020 році топ-3 імпортерами українського кукурудзяного крохмалю стали Індонезія, ОАЕ і Саудівська Аравія, які сумарно охопили 46% повного експорту кукурудзяного крохмалю з України.
Частота і кількість інтернет-запитів крохмалю має сезонний характер (в березні-травні збільшується, а в червні-вересні - зменшується).
Головним фактором, що має вплив, є урожай сировини (який також залежить від різних чинників - погодних умов (температурний режим, опади, вологість), рівень добрива земель (наприклад, кукурудза - культура, яка дуже сильно зношує землю), боротьба з шкідниками (комахами і гризунами), площа посадок, захворювання рослин (грибок і т.д.)).
Інші фактори:
• наявність потужностей для переробки;
• ціни на зерно;
• державне регулювання галузі.
Проблеми:
• відсутність потужностей для переробки;
• відсутність фахівців;
• виробництво побічної продукції без ринку збуту;
• експортоорієнтованість ринку;
• український ринок сільськогосподарської продукції - переважно сировинний;
• ненасиченість ринку;
• абсолютно різні ринки збуту виробленої продукції.
Проблеми в період пандемії 2020. Поява на внутрішньому ринку в 2020 році більш дешевого імпортного крохмалю, особливо з Білорусі та Польщі.
Українські крохмальні заводи не можуть реалізувати виготовлену в сезоні 2019-2020 продукцію. Основними споживачами картопляного крохмалю є виробники м'ясних делікатесів, а в період карантину вони скоротили своє виробництво через падіння споживчого попиту на ковбасні вироби. Тому склади деяких крохмальних заводів залишаються заповненими.
1. Загальна характеристика ринку
1.1. Аналіз тенденцій розвитку ринку (фактори впливу, проблеми розвитку)
1.2. Загальні показники ринку, розрахунок ємності ринку в 2018-2020 (виробництво + імпорт - експорт)
1.3. Сегментація і структурування ринку (за видами, походженням)
2. Державне регулювання галузі. Імпортні та експортні мита на ринку
3. Виробництво та динаміка реалізації продукції в 2018-2020 рр.
3.1. Динаміка виробництва в кількісних показниках
3.2. Динаміка виробництва у вартісних показниках
3.3. частки виробників
4. Основні оператори ринку (виробники та імпортери)
4.1. Перелік основних операторів ринку і їх опис
4.2. Структурування операторів (за сегментами, спеціалізації, регіонально)
4.3. Частки ринку основних операторів ринку
5. Зовнішня торгівля
5.1. Експорт крохмалю з України в 2018-2020 рр. (Обсяги, структура, географія, частки експортерів)
5.2. Імпорт крохмалю в Україну в 2018-2020 рр.
5.2.1. динаміка
5.2.2. Структура за видами (по сировині; фасування)
5.2.3. Географія імпорту
5.2.4. імпортні ціни
5.2.5. частки імпортерів
6. Ціна та ціноутворення на ринку
6.1. Середні поточні ціни на продукцію
6.2. Опис факторів, що впливають на формування ціни, структура
6.3. Собівартість продукції, рентабельність
7. Споживачі і їх переваги (включаючи онлайн)
7.1. Переваги споживачів щодо товару, портрет споживача в В2В і В2С
7.2. Аналіз інтернет-аудиторії в галузі
7.3. Структурування та сегментація споживання
7.4. Ступінь задоволеності споживачів (переваги окремих видів крохмалю)
8. Канали збуту продукції (опис і оцінка структури продажів по каналах)
9. Висновки. прогнозні показники
9.1. Висновки і прогнозні тенденції розвитку ринку
9.2. Побудова гіпотез розвитку ринку. Прогнозні показники розвитку ринку в 2021-2023 рр.
9.3. Рекомендації з розвитку на ринку
10. Інвестиційна привабливість галузі
10.1. SWOT-аналіз ринкового спрямування
10.2. PEST-аналіз факторів впливу на ринок
10.3. Існуючі ризики і бар'єри входу на ринок. Побудова карти ризиків на ринку
1. Ємність ринку крохмалю в Україні в 2018-2020 рр, тонн
2. Ємність ринку крохмалю за видами в Україні в 2018-2020 рр, тонн
3. Імпортні мита станом на 29.03.2021
4. Виробництво крохмалю в Україні 2018-2020 рр, тонн
5. Виробництво крохмалю в Україні 2018-2020 рр, млн. Грн
6. Частки основних виробників крохмалю в Україні в 2018-2019 рр, млн грн
7. Основні оператори ринку крохмалю в Україні станом на кінець 2020 року
8. Структурування основних операторів
9. Частки основних виробників крохмалю в Україні в 2018-2019 рр, млн грн
10. Динаміка експорту крохмалю з України в 2018-2020 рр. в розрізі видів, в натуральному вираженні, тонн,%
11. Частки найбільших експортерів крохмалю з України в 2018-2020 рр., в натуральному вираженні, тонн,%
12. Динаміка імпорту кр крохмалю охмалів в Україну в 2018-2020 рр. в розрізі видів, в натуральному вираженні, тонн,%
13. Середня імпортна ціна на крохмаль в 2018-2020 рр.
14. Частки найбільших імпортерів пшеничного крохмалю в Україні в 2018-2020 рр., в натуральному вираженні, тонн,%
15. Частки найбільших імпортерів кукурудзяного крохмалю в Україні в 2018-2020 рр., В натуральному вираженні, тонн,%
16. Частки найбільших імпортерів картопляного крохмалю в Україні в 2018-2020 рр., В натуральному вираженні, тонн,%
17. Частки найбільших імпортерів маніокового крохмалю в Україні в 2018-2020 рр., в натуральному вираженні, тонн,%
18. Частки найбільших імпортерів рисового крохмалю в Україні в 2018-2020 рр., в натуральному вираженні, тонн,%
19. Частки найбільших імпортерів іншого крохмалю в Україні в 2018-2020 рр., в натуральному вираженні, тонн,%
20. Середні поточні оптові ціни на основні види крохмалю в Україні, грн / кг
21. Основні характеристики крохмалю
22. SWOT-аналіз ринку крохмалю України
23. PEST-аналіз ринку крохмалю України
24. Сегментація ринкових ризиків
25. Карта ризиків ринку крохмалю
1. Ємність ринку крохмалю в Україні в 2018-2020 рр, тонн
2. Сегментація ринку кукурудзяного і картопляного крохмалю в Україні в 2018-2020 рр. в розрізі походження, в натуральному вираженні,%
3. Динаміка експорту крохмалю з України в 2018-2020 рр., В натуральному вираженні, тис. т,%
4. Структура експорту м з України в 2018-2020 рр. по сировині, в натуральному вираженні,%
5. Географічна структура експорту крохмалю з України в 2018-2020 рр., в натуральному вираженні,%
6. Динаміка імпорту крохмалю в Україну в 2018-2020 рр., В натуральному вираженні, тис. Т,%
7. Структура імпорту крохмалю в Україну в 2018-2020 рр. по сировині, в натуральному вираженні,%
8. Структура імпорту крохмалю в Україну з фасування, в натуральному вираженні,%
9. Географічна структура імпорту пшеничного крохмалю в Україні в 2018-2020 рр., в натуральному вираженні,%
10. Географічна структура імпорту кукурудзяного крохмалю в Україні в 2018-2020 рр., в натуральному вираженні,%
11. Географічна структура імпорту картопляного крохмалю в Україні в 2018-2020 рр., в натуральному вираженні,%
12. Географічна структура імпорту маніокового крохмалю в Україні в 2018-2020 рр., в натуральному вираженні,%
13. Географічна структура імпорту рисового крохмалю в Україні в 2018-2020 рр., в натуральному вираженні,%
14. Географічна структура імпорту іншого крохмалю в Україні в 2018-2020 рр., в натуральному вираженні,%
15. Середньорічний курс долара США, 2018-2020 рр., грн.
16. Динаміка кількості запитів на крохмаль в пошуковій системі Google в 2018-2020 рр., тис
17. Сфери споживання крохмалю
18. Структура каналів збуту крохмалю
19. Прогнозна місткість ринку крохмалю в Україні в 2021-2023 рр., в натуральному вираженні, тис. тонн.,%