Птахівництву України вдалося швидко подолати вплив кризи і почати нарощувати поголів'я сільськогосподарських птахів. На початок листопада минулого року воно склало 224,4 млн голів, що на 3,04 млн більше, ніж було в аналогічний час 2016- го. Звичайно, стосується це насамперед курей, але дана тенденція справедлива і для менш традиційних видів птахів, таких як перепілки.
Ця невелика курочка досить непогано прижилася в українських господарствах. Якщо всього дванадцять років тому перепілок в нашій країні було близько 150 тис., то в останні роки їх кількість коливається біля позначки 3 млн. Хоча в 2015-2017 роках спостерігався спад в цьому секторі через втрату частини територій, але на сьогоднішній день ситуація стабілізувалася і настав час відновлення і росту.
Динаміка поголів'я перепелів в Україні в 2009-2017 * рр.
* 2015-2017гг. Дані без урахування тимчасово окупованій території АР Крим та м. Севастополь, також без урахування частини зони проведення антитерористичної операції.
Джерело: за даними операторів ринку, оцінка Pro-Consulting
А рости є куди. Якщо подивитися на розвинені аграрні країни, такі як Франція, Іспанія, Італія, то виявляється, що кількість перепелів в них в три-п'ять разів більше, ніж у нас. Відповідно і продуктів перепеловодства вони випускають в рази більше. Наприклад, перепелиного м'яса в Україні виробляється 1,2-1,3 тис. тонн, а в зазначених вище країнах обсяг виробництва цього цінного дієтичного продукту доходить до 8-10 тис. тонн.
Виробництво м'яса перепелів (т) в окремих країнах
Джерело: Д-р Роджеріо та Кунча (Rogrio G.T.da Cunha), Бразилія
World Poultry Vol. 25 No. 2 2009
Ну а основним продуктом перепелиних ферм є маленькі строкаті яйця цих пташок. Їх цінують за особливий склад, який надає цьому продукту неперевершені дієтичні і навіть лікувальні властивості. Особливо корисні перепелині яйця для дитячого організму. Вони допомагають дитині краще розвиватися як у фізичному, так і в інтелектуальному плані і входять в обов'язкове меню дитини в такій передовій країні, як Японія.
Зростає споживання м'яса і яєць перепелів і в Україні. Цьому сприяє поширення в нашій країні ідей здорового збалансованого харчування. З подальшим підвищенням рівня життя все більше українців будуть замислюватися не тільки про те, як добути їжу, але і звертати увагу на її якісні характеристики.
Необхідність забезпечення населення дієтичними продуктами розуміють і у вітчизняному уряді. Спеціально для перепеловодів були внесені зміни до постанови Кабміну від 23 серпня 2017 року № 636, і тепер виробники перепелиних продуктів можуть розраховувати на державні дотації для розвитку своєї справи.
Для тих інвесторів, хто хоче долучитися до перспективної галузі птахівництва, аналітиками Pro-Consulting розроблений бізнес-план перепелиної ферми. Він передбачає утримання поголів'я в 10 тис. птахів, з яких 8 тис. - курочки-несучки і 2 тис. - півники.
Важливо з самого початку правильно вибрати місце розташування майбутнього господарства. Воно повинно знаходитися в районі в розвиненою транспортною інфраструктурою і легким доступом як до виробників кормів, так і до кінцевих споживачів продукції ферми - торговельних мереж, ресторанів, продовольчих ринків. Виробниче приміщення, яке необхідно орендувати, має бути площею 540 м2.
Основною продукцією підприємства буду перепелині яйця і м'ясо. Не варто забувати і про такий цінний побічний продукт даного виробництва, як послід птахів. Він також користується попитом на ринку. Так як максимальна продуктивність перепілок-несучок знаходиться в проміжку 4-15 місяців, то на фермі буде вирощуватися і молодняк для своєчасного заміщення поголів'я.
Проведені в процесі підготовки бізнес-плану перепелиної ферми фінансові розрахунки показують, що рентабельність продажів даного підприємства складе 7,6%, тобто кожне євро доходу буде приносити інвестору більше 7 центів чистого прибутку. При цьому період окупності проекту з урахуванням дисконту складе менше чотирьох років (45,4 місяців).
Компанія Pro-Consulting підготувала для Вас короткий перелік готових проектів на дану тему. Ознайомитися з проектами можна за посиланнями: