Дата підготовки: | Травень 2019 року |
Кількість сторінок: | 9, Arial, 1 інтервал, 10 кегль |
Графіків і діаграм: | 8 |
Таблиць: | 4 |
Спосіб оплати: | передоплата |
Спосіб отримання: | електронною поштою або кур'єром в електронному або в друкованому вигляді |
Мова звіту: | русский |
Птахівницька галузь України є традиційною для країни і знаходиться на досить високому рівні розвитку. З 2017 року розпочалося поступове збільшення поголів'я птиці, що свідчить про поступове відновлення галузі птахівництва після перенесеної кризи. За результатами 2018 року було зафіксовано зростання чисельності поголів'я птиці як у секторі промислового виробництва, так і в домогосподарствах.
Утримання курей в господарствах населення орієнтоване, перш за все, на забезпечення власного продовольчого споживання (м'ясо, яйце), а також частково на подальшу реалізацію.
На ринок яєць впливають такі чинники, як загальна чисельність поголів'я курей; продуктивність курей; економічна ситуація; епізоотична ситуація в регіоні; сезонність.
Однією з сучасних тенденцій в промисловості є виготовлення органічної продукції, в тому числі і яєць. Незважаючи на те, що ціна органічних яєць вище звичайних, попит на такі продукти розвивається, впливаючи на середню ціну яєць на світовому ринку.
Ємність ринку яєць в Україні залежить в основному від динаміки виробництва, оскільки частка зовнішньої торгівлі невелика.
Загальне виробництво яєць в 2018 році збільшилося на 3,6% в порівнянні з попереднім роком. Варто відзначити, що збільшення виробництва відбулося як за рахунок промислових підприємств, так і домогосподарств населення.
Українська яєчна галузь має високий експортний потенціал. Основною причиною зростання експорту є популяризація українських виробників на світових ринках завдяки конкурентній ціні при високій якості.
Імпорт яєць з України має значно менші обсяги в порівнянні з експортом, так як українські виробники практично повністю забезпечують потреби внутрішнього ринку. В країну яйця імпортуються в основному птахівницькими господарствами як поповнення поголів'я (інкубаційні яйця).
Ринку яєць властива сезонність споживання протягом року, тоді як в довгостроковому періоді попит на яйця відносно стабільний. Влітку збільшується виробництво яєць в господарствах населення, що збільшує загальну пропозицію цього продукту на ринку на 30-35%. Також на ринок впливає сезонна зміна структури споживання продуктів харчування. Влітку населення традиційно споживає більше овочів і фруктів, знижуючи кількість споживання яєць. Сукупний вплив цих факторів призводить до значного зниження ціни на яйце.
1. Ринок яєць в Україні. Загальні тенденції розвитку
2. Динаміка виробництва і обсяг ринку яєць в Україні
3. Зовнішня торгівля на ринку яєць України
4. Особливості споживання на ринку яєць в Україні
5. Перспективні тенденції розвитку ринку яєць в Україні
1. Основні показники ємності ринку яєць в Україні в 2014-2018 рр., натуральне вираження, млн шт.
2. Індекс цін на яйця в Україні в 2014-2018 рр., % відносно до попереднього року
3. Поточні ціни на конкретні продукти в категорії «яйця» (квітень 2019 р.), грн
4. Поточні ціни (середні і по магазинах) на яйця курячі (квітень 2019 р.), грн
1. Поголів'я птиці в Україні в 2014 -2018 р, млн голів
2. Динаміка виробництва яєць в Україні в 2014 - 2018 рр. в натуральному вираженні, млн. шт.
3. Динаміка експорту яєць з України в 2014- 2018 рр., натуральне вираження, тис. тонн
4. Динаміка експорту яєць з України в 2014- 2018 рр., натуральне вираження, млн шт.
5. Географічні напрямки експорту яєць з України в 2018 р в натуральному вираженні, %
6. Динаміка імпорту яєць в Україні в 2014 - 2018 рр., натуральне вираження, тис. тонн
7. Динаміка імпорту яєць в Україні в 2014- 2018 рр., натуральне вираження, млн шт.
8. Географічні напрямки імпорту яєць в Україні в 2018 р., натуральне вираження, %