Дата підготовки: | Квітень 2018 року |
Кількість сторінок: | 19, Arial, 1 інтервал, 10 кегль |
Графіків і діаграм: | 3 |
Таблиць: | 23 |
Спосіб оплати: | передоплата |
Спосіб отримання: | електронною поштою або кур'єром в електронному або в друкованому вигляді |
Мова звіту: | російська |
Компанія Pro-Consulting проаналізувала ринок яєць і яєчних продуктів в Україні в 2008-2017 роках. Огляд ринку включає в себе тенденції виробництва, зовнішньої торгівлі і споживання в розрізі яєць і яєчних продуктів, а також характеристику основних виробників цієї продукції.
Птахівництво – одна з галузей сільського господарства України, що продовжує динамічно розвиватися. У 2017 році було зафіксовано зростання чисельності поголів'я птиці як у секторі промислового виробництва, так і в домогосподарствах. Утримання курей в господарствах населення орієнтоване, перш за все, на забезпечення власного продовольчого споживання (м'ясо, яйце), а також частково на подальшу реалізацію.
Поголів'я птиці та курей-несучок у 2008-2017 рр., млн. голів на кінець року
*без урахування тимчасово окупованої території АР Крим
Джерело: за даними Державної служби статистики України
За період 2008-2017 років виробництво яєць в Україні збільшилася на 4,2%. Максимальна кількість яєць всіма категоріями підприємств була вироблена в 2014 році, коли їх обсяг досяг показника 19,6 млрд. штук. При цьому в першу чергу зростання було зумовлене нарощуванням виробництва яєць промисловими підприємствами. Основними факторами такого зростання стали модернізація і запуск нових виробничих об'єктів, оновлення поголів'я птиці з заміною на більш продуктивні кроси, впровадження сучасних високоефективних систем годування. Девальвація національної валюти і різке падіння купівельної спроможності населення після 2013 року змусили виробників знижувати собівартість виробленої продукції. Тому імпортні кормові добавки і вакцини були заміщені вітчизняними аналогами, також змінені періоди поновлення поголів'я, що призвело до зниження продуктивності птиці і скорочення обсягів промислового виробництва.
Україна порівняно молодий гравець на експортному ринку яйця. У 2017 році був досягнутий історичний максимум по експорту яєць з України. Основними покупцями українських яєць є країни регіону MENA. Хочеться також звернути особливу увагу на початок експорту яєць українськими виробниками в країни ЄС, зокрема, в Латвію, Італію і Німеччину. Хоча частка експорту за цим напрямком незначна, вона є додатковим підтвердженням якості української продукції.
З розвитком харчової промисловості для зручності і досягнення кращих технологічних показників в різних галузях почали використовувати не яйце в шкаралупі, а яєчні продукти. Раніше основним бар'єром, що стримував розвиток ринку яєчних продуктів, були низькі темпи розвитку внутрішнього споживання даного продукту. В останні роки використання яєчних продуктів в харчовій промисловості збільшилося, але більшість дрібних і середніх виробників все ще вважають за краще використовувати яйця в натуральному вигляді при виробництві харчових продуктів. Основними споживачами продуктів яєчної переробки на внутрішньому ринку України є підприємства харчової промисловості, такі як кондитерська галузь, олійно-жирова, хлібобулочна, м'ясопереробна і так далі. Також яєчні продукти використовуються в косметичній, фармацевтичній, текстильній і деяких інших галузях.
1. Поголів'я птиці в Україні
2. Виробництво яєць в Україні
3. Зовнішньоекономічні операції на ринку яйця
4. Споживання яєць в Україні
5. Сезонність пропозиції і відпускні ціни яєць в Україні
6. Основні гравці на ринку яєць
Огляд українського ринку яєчних продуктів
7. Загальна характеристика яєчних продуктів
8. Виробництво яєчних продуктів
9. Зовнішньоекономічні операції на ринку яєчних продуктів
9.1. Експорт яєчних продуктів
9.2. Імпорт яєчних продуктів
10. Споживання яєчних продуктів в Україні
11. Основні канали реалізації яєчних продуктів
12. Відпускні ціни на яєчні продукти в Україні
13. Характеристика основних гравців на ринку яєчних продуктів в Україні
1. Поголів'я птиці і курей-несучок в 2008-2017 рр., млн голів на кінець року
2. Обсяги виробництва яєць в Україні в 2008-2017 роках, млн шт.
3. Середньорічна продуктивність курей-несучок в Україні, шт.
4. Прогноз обсягів виробництва яєць в Україні, млн шт.
5. Обсяги експорту яєць з України в 2008-2017 роках
6. Прогноз експорту яєць з України, млн шт.
7. Споживання яєць в Україні на душу населення (шт.) та загальний фонд споживання яєць в Україні (млн шт.) в 2008-2017 рр.
8. Середні відпускні ціни на яйце в 2008 - 2017 роках, грн./шт. (з ПДВ)
9. Середні відпускні ціни на яйце помісячно, грн./10 шт. (з ПДВ)
10. Частки найбільших операторів в промисловому виробництві яйця в 2013-2017 роках, млн шт.
11. Частки «Авангард» у виробництві яєць, поголів'ї курей-несучок та експорті яєць в період 2013-2017 років
12. Виробництво яєчних продуктів в Україні в 2008 - 2017 роках, тонн
13. Прогноз виробництва яєчних продуктів в 2017 - 2022 роках, тонн
14. Експорт яєчних продуктів з України в 2008-2017 роках
15. Динаміка українського експорту яєчних продуктів в країни ЄС
16. Прогноз експорту яєчних продуктів, тис. $
17. Імпорт яєчних продуктів в Україні в 2008-2017 роках в грошовому вираженні, тис. $
18. Динаміка виробництва деяких видів продукції, до складу якої входять яйця і яєчні продукти в 2008-2017 рр., тонн
19. Відсоток використання яєчних продуктів в рецептурі продуктів харчування (в еквіваленті яйця)
20. Канали збуту яєчних продуктів за 2009-2017 рр.,%
21. Динаміка цін на сухі яєчні продукти, грн/кг
22. Обсяги виробництва яєчних продуктів найбільшими гравцями на ринку в 2016-2017 роках
23. Частки «Авангард» у виробництві та експорті сухих яєчних продуктів в період 2013-2017 рр.
1. Географія експорту яєць українськими виробниками
2. Види яєчних продуктів
3. Географія експорту яєчних продуктів українськими виробниками