Анотація до аналізу ринку:
Аналітиками компанії Pro-Consulting вивчений український ринок елітного сиру. В огляді, сформованому за результатами проведеного дослідження, викладена характеристика ринку, виконано його структурування, висвітлена політика ціноутворення і розглянуто ряд інших питань. Зазначено, що головною особливістю ринку елітного сиру в Україні є його повна орієнтація на імпортні поставки. Це пояснюється тим, що хоча в нашій країні і виробляють деякі види сирів, які належать до елітної групи (брі, рокфор, фета та ін.), але технологія їх виробництва, що не відповідає традиційній, і низька якість вихідної молочної сировини не дозволяють розглядати таку продукцію як елітну. Однак саме ці фактори (сировина і технологія) визначають елітність продукції. Зростання елітного сегмента сирного ринку активізувалося в 2009 р., при цьому в 2011 р. на тлі підвищення попиту продукція різко подорожчала, що практично не позначилося на зниженні споживання. Максимальні обсяги споживання характерні для Києва та обласних центрів (насамперед – міст-мільйонників, де вищий рівень доходів населення. Структурування ринку виконано за даними 2012–2013 рр. у таких розрізах: географія поставок; товарна структура імпорту. Динаміка середніх цін на продукцію свідчить , що після серйозного зростання в 2011 р. (на 28,1% до попереднього року) вартість поставки одного кілограма елітного сиру скоротилася практично до показника початку аналізованого періоду і становила в 2013 р. 53,6 грн / кг (без ПДВ). Середні ціни також проаналізовані в розрізі країн-постачальників та видів елітних сирів. При цьому найбільш дорогою є датська продукція, далі йдуть французькі та італійські сири; трійку ж найбільш дорогих сирів складають пармезан, група так званих блакитних сирів і камамбер. Найдорожчі поставки реалізують виробники Сербії , Польщі та деяких інших країн. Аналіз діяльності постачальників показує, що на ринку діє 8 основних операторів, які забезпечують більше половини продукції. Прогнозується стійкий динамічний розвиток ринку елітного сиру, що пояснюється істотною відмінністю рівня споживання цього продукту в Україні та в Європі. Поступовий розвиток культури споживання такого сиру, а також діяльність виробників з наближення технологічного процесу до традиційного сприятимуть зростанню сегмента вітчизняного елітного сиру. Проблемою залишається використання назв продуктів, захищених європейським законодавством.
Детальний зміст:
1. Загальна характеристика ринку
2. Ємність ринку, тенденції розвитку
3. Географічна структура ринку
4. Товарна структура ринку
5. Цінова політика на ринку
6. Основні гравці на ринку, їх цінова політика
7. Висновки, перспективи розвитку ринку
Перелік графіків і діаграм:
1. Обсяги імпорту елітних сирів в Україну в 2009–2013 рр. у натуральному вираженні, тонн
2. Обсяги імпорту елітних сирів в Україну в 2009–2013 рр. у грошовому вираженні, млн грн
3. Регіональна структура імпорту в розрізі країн-імпортерів у натуральному і грошовому вираженнях у 2012 р., %
4. Регіональна структура імпорту в розрізі країн-імпортерів у натуральному і грошовому вираженнях у 2013 р., %
5. Товарна структура імпорту в розрізі видів продукції в натуральному і в грошовому вираженнях у 2012 рр., %
6. Товарна структура імпорту в розрізі видів продукції в натуральному і в грошовому вираженнях у 2013 рр., %
7. Середні ціни поставок елітного сиру до України в 2009–2013 рр., грн за кг (без ПДВ)
8. Середні ціни поставок елітного сиру до України в розрізі видів продукції та країн виробництва в 2013 р., грн за кг (без ПДВ)
9. Структура імпорту в розрізі постачальників продукції в натуральному і грошовому вираженнях у 2013 р., %