Завдяки наявності сприятливих грунтово-кліматичних умов сільське господарство України служить джерелом цінної сировини для харчової промисловості, тваринництва та інших виробничих галузей. Про це свідчить проведений консалтинговою компанією Pro-Consulting аналіз ринків цукрових буряків, кукурудзи, пшениці, а також відходів їх переробки.
Результати маркетингового дослідження показують, що головним фактором впливу на динаміку виробництва зазначених видів продукції є попит на зовнішніх ринках, тоді як обсяги внутрішнього споживання залишаються стабільними або навіть знижуються, як у випадку з цукровим буряком і пшеницею.
Виробництво цукру в Україні в останні роки має спадний тренд. Це пов'язано зі зменшенням його споживання всередині країни і несприятливою кон'юнктурою для українського цукру на міжнародному ринку.
Читати про біопрепарати для захисту рослин України
Виробники солодких харчових продуктів все більше віддають перевагу дешевшим цукрозамінникам, а світові ціни знижуються через надлишкову пропозицію з боку таких країн, як Бразилія та Індія. Цукровий буряк служить сировиною і для спиртової промисловості, перспективним напрямком її використання є виробництво біоетанолу, розвиток якого може послужити каталізатором збільшення внутрішнього попиту на цю культуру.
Читати про ринок спирту в Україні
Відходи переробки буряка, такі як жом, меляса, фільтраційний осад, також мають значну ринкову цінність. Буряковий жом використовується для виготовлення кормів для худоби, а також як органічне добриво. Меляса застосовується в якості підсолоджувача та відтінку в кондитерському і лікеро-горілчаному виробництві. Фільтраційний осад знаходить застосування при зміцненні ґрунту під час дорожнього будівництва, як добриво для ґрунту, добавки в комбікорми, інгредієнта при виробництві гуми, фарб, паперу, воску та іншого.
Готове дослідження: ринки цукрових буряків, кукурудзи, пшениці
Що стосується пшениці і кукурудзи, то ці зернові культури користуються великим попитом на міжнародному ринку. Їх загальний валовий збір в останні роки зростає, і більша його частина відправляється на експорт, служачи істотним джерелом валютних надходжень в Україну. Внутрішнє споживання, особливо пшениці, стабільно зменшується через зниження кількості населення в країні та скорочення поголів'я худоби в тваринництві.
Також, як і буряк, пшениця і кукурудза можуть бути джерелами поновлюваних ресурсів для випуску екологічно дружніх товарів. Зокрема, з пшеничного і кукурудзяного крохмалю і біомаси можна виготовляти пластик, в тому числі біорозкладний. Розвиток в Україні цього напряму використання сільськогосподарської продукції дозволило б нашій країні збільшити свій виробничий потенціал і отримувати більший економічний ефект від високої продуктивності земель.
Компанія Pro-Consulting підготувала для Вас короткий перелік готових проектів на дану тему. Ознайомитися з проектами можна за посиланнями: