Аналіз ринку асептичного пюре в Україні. 2021-9 міс. 2023 рр.

Аналіз ринку асептичного пюре в Україні. 2021-9 міс. 2023 рр.
Загальна характеристика
Дата підготовки: Листопад 2023 року
Кількість сторінок: 35, Arial, 1 інтервал, 10 кегль
Графіків і діаграм: 16
Таблиць: 11
Спосіб оплати: передоплата
Спосіб отримання: електронною поштою або кур'єром в електронному або в друкованому вигляді
Мова звіту: українська, російська, англійська
29500 грн.
  • Ви можете замовити актуалізацію або адаптацію даного звіту під ваші цілі і завдання, а також придбати частину звіту (не менш 50%) по більш доступній ціні
  • Не знайшли дослідження вашого ринку? Зв'яжіться з нашими консультантами – перейти в контакти
  • Так само ви можете замовити бізнес-план для вашої бізнес-ідеї

Анотація до аналізу ринку:

Аналітиками компанії Pro-Consulting було проведено дослідження ринку асептичного пюре в Україні. В ході роботи було проаналізовано загальні тренди на ринку, обсяги виробництва, імпорту та експорту, основних гравців та цін на товар, споживання та портрет споживачів. Під роботою підведені висновки та рекомендації щодо розвитку, розроблено PEST LE аналіз та аналіз бар’єрів входу на ринок.
Асептичне пюре - це пюре, яке було оброблене таким чином, щоб забезпечити його стерильність і відсутність мікроорганізмів. Процес асептичної обробки полягає в тому, щоб знищити всі мікроорганізми, які можуть спричинити псування пюре або здоров'я споживача. Це може бути досягнуто за допомогою теплової обробки та спеціальних технологій консервації без використання консервантів. Асептичне пюре має довший термін придатності та може зберігатись при кімнатній температурі без необхідності холодильного зберігання. Його часто використовують у харчовій промисловості для виготовлення соусів, супів, напоїв та інших продуктів. Основним видом упаковки фруктового пюре для В2В сегменту є асептичне пакування великих об’ємів (200 л). Поточний звіт розглядає ринок фруктового пюре в асептичній упаковці Bag-in-Drum (асептичне пюре).
На ринку асептичного пюре можна виділити такі загальні тенденції та фактори, які зазвичай впливають на ринок таких продуктів:
Повномасштабне вторгнення рф. Через війну частина підприємств була зруйнована або опинилася в зоні бойових дій, через що не мали змоги працювати. Через це на дуже тривалий час припинив працювати завод компанії «Сандора» в Миколаївській області – найбільшого виробника соків в Україні (до повномасштабного вторгнення рф) та одного з найбільших споживачів фруктово-ягідного пюре в сегменті В2В.
Урожайність та доступність сировини. Ринок асептичного пюре прямопропорційно залежить від ринку фруктів. Проаналізувавши урожай багаторічних рослин у 2022 р. можна зробити висновки, що загальний обсяг зібраного урожаю зменшився на 11%, в порівнянні з минулим періодом. Це пояснюється як зменшенням загальної площі насаджень багаторічних рослин, та площею насаджень у плодоносному віці включно, так і зниженням врожайності культур.
У 2021 р. площа насаджень у плодоносному віці складала 190,53 тис.га. а в 2022 р. - 171,24 тис.га, Причиною такого зниження площі насаджень є окупація частини територій чи втрата контролю над територіями, де відбуваються бойові дії. Додатково були втрачені землі сільськогосподарського призначення через підрив Каховської ГЕС. Вода спричинила шкоду не тільки існуючим посівним площам, але і унеможливила на довгий термін будь-яку сільськогосподарську діяльність на цих територіях.
Загальний обсяг збору врожаю багаторічних рослин на всіх категоріях господарств в Україні склав 2235,12 тис.тонн в 2021 році і 1994,76 тис. тонн в 2022 році.
Внутрішнє виробництво асептичного пюре, в основному, представлене продукцією з яблук, оскільки цей фрукт є найбільш доступним у якості сировини та через гарне поєднання смаку яблук зі смаками інших фруктів. Обсяги збору яблук у 2022 році скоротилися майже по усім областям України, що було викликано як втратою садівництв через окупацію чи мінування, так і недостатнім доглядом протягом сезону через нестачу працівників, добрив та ЗЗР.


Ринок асептичного пюре в Україні орієнтований на виробників соків та кондитерських виробів. Одним з найбільших споживачів продукції на ринку була компанія «Сандора», однак після початку повномасштабного вторгнення компанія була змушена припинити роботу на території України. Втрата споживачів продукції не могла не відобразитися на ринку, тож після початку війни обсяг ринку суттєво зменшився (більш ніж на третину). Зазначимо, що до цього суттєве зменшення ринку було у 2020 році, коли були присутні карантинні обмеження через пандемію коронавірусної інфекції.
Зазначимо, що компанія «Сандора» відновила роботу в Україні, що свідчить про відновлення ринку та має позитивно вплинути на ємність ринку асептичного пюре.
На українському ринку асептичного пюре переважає продукція внутрішнього виробництва – понад 80% продукції на ринку виготовляється в Україні. При цьому, експорт продукції з України є незначним, тобто більшість продукції використовується та переробляється в середині країни.
Найбільш популярними є яблучні та персикові асептичні пюре. Яблучний сік є основою для багатьох соків, через що й виникає потреба у яблучному пюре для виготовлення цих соків.
Українські підприємства експортували продукцію у сусідні країни Східної Європи, такі як Білорусь, Молдова, Польща та Чехія. У той же час імпортна продукція завозилася з тих країн, які вирощують необхідну сировину для приготування пюре, тобто перед переробкою плоди не транспортують кудись далеко, а перероблюють на місці.
Основними споживачами продукцію в сегменті В2В є виробники соків та фруктових кондитерських виробів. Зазначимо, що ринок соків продовжував розвиватися навіть у 2022 році, коли розпочалася широкомасштабна війна з рф, що свідчить про перспективи розвитку ринку асептичного пюре.

Детальний зміст:

1. Загальна характеристика ринку
1.1. Опис ринку, аналіз тенденцій розвитку (урожайність, тренди харчування, фактори впливу на ринок та їхній прояв протягом досліджуваного періоду, проблеми розвитку)
1.2. Загальні показники ринку, розрахунок ємності ринку в 2019- 8 міс. 2023 рр. (оцінка на підставі представленості продукції, споживчих вподобань та звітності виробників)
1.3. Сегментація і структурування ринку
2. Виробництво та реалізація продукції в 2019-8 міс. 2023 рр.
2.1. Обсяг виробництва і реалізації в кількісних показниках (оцінка)
2.2. Обсяг виробництва і реалізації в вартісних показниках (оцінка)
3. Основні оператори ринку (виробники, імпортери, експортери, фермерські господарства)
3.1. Перелік основних операторів ринку їх структурування (загальна інформація, регіональна представленість)
3.2. Частки ринку основних операторів ринку (оцінка)
4. Зовнішня торгівля та ЗЕД
4.1. Експорт фруктово-ягідного пюре з України в 2019-8 міс. 2023 рр. (обсяги, географія)
4.2. Імпорт фруктово-ягідного пюре в Україну в 2019-8 міс. 2023 рр. (обсяги, структура, географія, частки імпортерів)
5. Ціна і ціноутворення на ринку. Середні поточні ціни на продукцію за видами
6. Аналіз споживання на ринку. Вподобання споживачів щодо товару. Портрет споживача, аналіз характеристика та показники галузей-споживачів (В2В)
7. Висновки. Прогнозні показники ринку
7.1. Висновки і прогнозні тенденції розвитку ринку
7.2. Рекомендації по розвитку на ринку
8. Інвестиційна привабливість галузі
8.1. PEST LE - аналіз факторів впливу на ринок
8.2. Існуючі ризики і бар'єри входу на ринок

Перелік таблиць:

1. Обсяги збору врожаю багаторічних насаджень у ТОП-5 областей України за 2021-2022 рр., тис. т
2. Ємність ринку фруктово-ягідних пюре, тис. тонн
3. Основні оператори ринку
4. Географія експорту фруктово-ягідного пюре, по видам
5. Основні експортери фруктово-ягідного пюре, по видам
6. Структура імпорту фруктово-ягідного пюре за видами, %
7. Географія імпорту фруктово-ягідного пюре, по видам
8. Основні імпортери фруктово-ягідного пюре, по видам
9. PESTLE-аналіз факторів впливу на ринок
10. Сегментація ринкових ризиків
11. Карта ризиків ринку асептичного пюре

Перелік графіків і діаграм:

1. Зміна обсягів збору врожаю яблук у 2022 р. відносно 2021 р., %
2. Динаміка цін на яблука в Україні у 2021-2023 рр., грн./кг з ПДВ
3. Сегментація ринку за походженням продукції
4. Сегментація ринку асептичного пюре за видом продукції, у натуральних показниках
5. Виробництво продукції у натуральних показниках, тис. тонн
6. Виробництво продукції у грошових показниках, млн. грн.
7. Частки ринку основних операторів ринку
8. Динаміка експорту фруктово-ягідного пюре у натуральних показниках, тис. тонн
9. Динаміка експорту фруктово-ягідного пюре у вартісних показниках, млн грн
10. Структура експорту фруктово-ягідного пюре
11. Динаміка імпорту фруктово-ягідного пюре у натуральних показниках, тис. тонн
12. Динаміка імпорту фруктово-ягідного пюре у вартісних показниках, млн грн
13. Динаміка експортних цін на продукцію, грн/кг
14. Динаміка цін на продукцію, грн/кг
15. Структура споживання асептичного пюре у В2В сегменті, у натуральних показниках
16. Ємність ринку соків прямого віджиму в Україні, у натуральних показниках

Вас може зацікавити

Зв'язатися з нами