1684
Ринок шоколадних цукерок проаналізувала компанія Pro-Consulting. ХАРЧОВІ ТЕХНОЛОГІЇ
Ринок шоколадних цукерок проаналізувала компанія Pro-Consulting і підготувала аналіз ринку цих виробів в цінових сегментах «середній», «середній +» та «преміум» за 2019-1 кв. 2023 рр. Дивіться структуру дослідження цього ринку – посилання.
Ринок шоколадних цукерок в Україні є одним з найбільш розвинених і конкурентних ринків виробів кондитерської промисловості. Він охоплює велику кількість брендів, що виробляють шоколадні цукерки різних типів, розмірів та смаків. Шоколадні цукерки можна класифікувати за типом шоколаду, що використовується для виробництва (чорний, молочний або їх комбінація), наявністю та типом начинки (фрукти, горіхи, карамель тощо), ціною, брендом та іншими категоріями.
Основні тренди на ринку шоколадних кондитерських виробів в Європі:
- Зменшення купівельної спроможності споживачів. Через зростаючий рівень інфляції, населення стикається із кризою вартості життя. Саме тому споживачі адаптують свою купівельну поведінку, шукають доступніші ціни та максимально вигідне співвідношення ціни та якості. Щоб задовольнити потреби споживачів, які турбуються через ціну, багато асортиментних шоколадних кондитерських виробів приватних торгових марок супермаркетів було оновлено за допомогою спрощеної мови дизайну. При цьому виробники шоколадних кондитерських виробів приватної торгової марки підкреслюють атрибути співвідношення ціни та якості.
- Шоколадки без домішок залишаються найбільш затребуваними серед шоколадних кондитерських виробів.
- Нові смаки спонукають споживачів купувати шоколадні вироби. У Великий Британії 51% споживачів шоколадних кондитерських виробів спонукають купити нещодавно випущений продукт на основі нового смаку. Також 44% покупців вважають, що бренд шоколаду, який регулярно пропонує нові смаки, є більш привабливим, ніж який цього не робить.
- Обмежені партії, сезонні типи шоколаду. Бренди частіше випробовують нові сорти смаку, випускаючи нові вироби невеликим партіями, сезонні вироби або переходячи на нові типи шоколаду, наприклад, від молочного до темного, білого чи рубінового.
Загальні тенденції на ринку кондитерських виробів в Україні:
- Середньорічне зростання обсягів експорту з України до країн ЄС категорії 1806 Шоколад та інші готові харчові продукти зі вмістом какао за останні 5 років (2018-2022) склало 13,5%;
- У 2022 році обсяги експорту з України до країн ЄС знизились на 13,2%;
- Найбільшими імпортерами української продукції категорії 1806 є Румунія, Болгарія, Угорщина, Польща, Литва та інші.
Серед найпопулярніших запитів є «цукерки ручної роботи». За перше півріччя 2023 року кількість запитів по всім категоріям майже зрівнялась із загальною кількістю за попередній рік, що може свідчити про популяризацію досліджуваних шоколадних цукерок.
Джерело: ХАРЧОВІ ТЕХНОЛОГІЇ