Перспективна галузь: бізнес-план підприємства по виробництву кукурудзяної муки і крупи
1318

Перспективна галузь: бізнес-план підприємства по виробництву кукурудзяної муки і крупи

Кукурудза - світовий лідер за обсягами вирощування серед всіх інших культур, що пояснюється великим попитом не тільки на саму кукурудзу, а й на продукти її переробки. Крім того, кукурудза сьогодні активно використовується при виготовленні ряду продуктів харчування, а також в птахівництві як корм. Україна займає 7-е місце в світі по вирощуванню кукурудзи з часткою в 2,4%, і 4-е місце за обсягами експорту даної культури, поступаючись лише США, Аргентині та Бразилії. Частка нашої країни в світовому експорті становить 12%.

Згідно зі статистичними даними, посівні площі кукурудзи в Україні займають 4 000 га. Валовий збір кукурудзи зріс в 3,3 рази за останнє десятиліття. Так, в 2013 році був зафіксований найбільший показник збору врожаю кукурудзи - 30,9 млн. тонн врожаю. У наступні періоди цей показник дещо скоротився, що чітко видно на діаграмі нижче:


 
Малюнок. Валовий збір кукурудзи в Україні в 2005-2015 рр., тис.т.

 


 
Малюнок. Площі, відведені під посів кукурудзи. Рівень врожайності в 2005, 2010-2015 рр.
 

Джерело: Державна служба статистики України
1 - без урахування території АРК

Проте, не дивлячись на великий попит на глобальному ринку і потужні потенціали вітчизняного виробництва, зерно в Україні користується малим попитом у локальних споживачів. Внутрішній попит на зерно становить всього 30%. При цьому, потреба переробних заводів залишається мінімальною. Так, в 2015 році було зібрано 23 млн. тонн кукурудзи, а вироблено тільки 60 тис. тонн кукурудзяної крупи. В цілому ж, випуск різних круп в нашій країні останнім часом скорочується. Максимальне падіння припало на 2015 рік.

Малюнок. Виробництво круп в Україні в 2005-2015 рр., тис.т.


 
Джерело: Державна служба статистики України

Велика частина вирощуваної в нашій країні кукурудзи сьогодні йде на експорт. Експерти відзначають, що Україна має великий потенціал для виробництва круп і торгівлі ними на зовнішніх ринках. Проте, для цього потрібно провести поглиблений аналіз переваг імпортерів. Так, Єгипет і Казахстан закуповують в Україні кукурудзяну крупу, а Англія, Франція, Польща, Латвія і Швеція - пшоно, Малайзія - перлову крупу. Африканський ринок на сьогоднішній день практично не освоєний. Наявність інформації про те, які конкретні товари цікавлять споживачів в різних країнах, дозволить розробляти маркетингові стратегії і рекламні кампанії, націлені на активний продаж вітчизняної продукції за кордон.

Таким чином, з огляду на дані, наведені вище, можна говорити про те, що в Україні на сьогоднішній день присутня необхідність нарощування потужностей з переробки кукурудзи. Це допоможе стимулювати внутрішній попит і освоїти нові ринки. Кукурудза підходить для багатостороннього використання і є сировиною для виробництва 500 основних і побічних продуктів. Найбільш затребуваним продуктом на внутрішньому ринку є кукурудзяна крупа і борошно жирністю <1%, які можуть використовуватися як самостійні продукти харчування, так і як інгредієнти для випуску ряду інших товарів. Експорт борошна і крупи даної категорії не схильний до значного коливання цін.

Якщо вашою метою є запуск підприємства по переробці кукурудзи, то на перших етапах його створення варто ретельно вивчити технологічні основи роботи майбутнього заводу. В цілому, процес виробництва крупи можна розділити на два етапи:

• підготовка зерна до переробки;
• отримання крупи.

В ході переробки кукурудзи передбачається виробництво і реалізація не тільки кінцевого продукту - крупи, але і додаткових товарів, а саме кормових сумішей і муки


За умови правильної організації виробничого процесу і проведенні необхідних розрахунків, даний проект підприємства з переробки кукурудзи окупиться через 2,8 років з урахуванням дисконту.

Рентабельність продажів може досягати 14% ($ 0,14 чистого прибутку). Даний показник рекомендується ретельно відслідковувати в процесі роботи підприємства, оскільки він сигналізує не тільки про зміни в політиці ціноутворення підприємства, а й характеризує операційну ефективність компанії.

Більш детальну інформацію про те, як виглядає процес роботи підприємства по переробці кукурудзи, а також про те, які нюанси варто передбачити, вам нададуть фахівці компанії Pro-Consulting.

Дата розміщення: 20.03.2017
дивитися наступну новину

Інші новини

Зв'язатися з нами