Дата підготовки: | Травень 2018 року |
Кількість сторінок: | 7, Arial, 1 інтервал, 10 кегль |
Графіків і діаграм: | 4 |
Таблиць: | 1 |
Спосіб оплати: | передоплата |
Спосіб отримання: | електронною поштою або кур'єром в електронному або в друкованому вигляді |
Мова звіту: | російська |
Компанія Pro-Consulting провела дослідження ринку ранніх ягід в Україні. У представленому огляді наведені дані по площі насаджень полуниці і черешні, їх валовий збір, підрахована ємність ринку в натуральному вираженні, проаналізовані імпорт і експорт ранніх ягід, включаючи їх географічні напрямки, складові ціноутворення на внутрішньому ринку. Також в огляді описані основні поточні та прогнозні тенденції розвитку ринку полуниці і черешні.
З початком теплого сезону на прилавках магазинів і ринків з'являються перші ягоди. Найбільш ранні плоди - це полуниця і суниця, вони з'являються вже в травні. Залежно від сорту, полуницю можуть збирати до середини осені, однак пік припадає на другу половину травня та червень. Залежно від погодних умов, початок сезону в конкретному році відрізняється на 1-2 тижні. З кісточкових першою на ринку з'являється черешня. Вона має більш короткий період плодоношення, який припадає на початок літа.
Урожайність ягідних культур надзвичайно залежить від погодних умов. Так, весняні заморозки в 2017 році привели до зниження середнього збору ягід з 1 га на 12,3% для полуниці і 4,6% для черешні. Низькі температури в березні 2018 року посунули терміни дозрівання першої тепличної полуниці на початок травня. Більш ранній урожай зібрали власники опалювальних теплиць, однак це зовсім невеликі партії.
Площі насаджень полуниці та черешні в плодородному віці в Україні в 2015-2017 рр., тис. га
Джерело: за даними Державної служби статистики України
Основна частина українських ранніх ягід реалізовується на місцевому ринку. Експорт свіжої полуниці і черешні знаходиться в межах 4 тис. тонн в рік. Ще частина врожаю поставляється в замороженому вигляді.
Сегмент заморожених ягід розвивається набагато активніше, ніж свіжий ринок. Це пов'язано як з розвитком споживання і необхідністю цілорічного зберігання ягід, так і зі спрощенням логістики - ягоди шокової заморозки (IQF) практично не псуються при транспортуванні. Можливість перевозити заморожені або перероблені іншим чином ягоди на великі відстані покращує конкурентоспроможність українських виробників при експорті.
Полуниця і черешня є популярними культурами для фермерів. Близько 88% полуниці збирається саме в господарствах населення, для черешні ця частка ще вище - 93-96% за останні 3 роки. Ці ягоди є популярними культурами і для дачних ділянок і городів. Масове вирощування ягід на присадибних ділянках в основному відбувається з метою власного споживання - в свіжому або переробленому вигляді.
1. Тенденції та місткість ринку ранніх ягід
2. Виробництво ранніх ягід в Україні
3. Зовнішня торгівля ягодами
4. Ціноутворення на ринку ранніх ягід
5. Висновки і прогнозні тенденції
1. Ємність ринку полуниці і черешні в Україні в 2015-2017 рр., в натуральному вираженні, тис. т
1. Площі насаджень полуниці і черешні в родючому віці в Україні в 2015-2017 рр., тис. га
2. Виробництво полуниці і черешні в Україні в 2015-2017 рр., в натуральному вираженні, тис. т
3. Географічні напрямки експорту полуниці і черешні в Україні в 2017 році, в натуральному вираженні
4. Географічні напрямки імпорту полуниці і черешні в Україні в 2017 році, в натуральному вираженні