Дата підготовки: | Січень 2020 року |
Кількість сторінок: | 13, Arial, 1 інтервал, 10 кегль |
Графіків і діаграм: | 15 |
Таблиць: | 1 |
Спосіб оплати: | передоплата |
Спосіб отримання: | електронною поштою або кур'єром в електронному або в друкованому вигляді |
Мова звіту: | російська |
Аналітиками Pro-Consulting був проведений аналіз ринку м'яса свіжого та субпродуктів в Україні. В рамках дослідження визначено основні тенденції розвитку та проблеми на ринку м’яса і субпродуктів України, проаналізовані виробництво, експорт і імпорт м'яса свіжого в Україні, а також основні переваги споживачів на ринку м’яса и субпродуктів.
Ринок свіжого м'яса і субпродуктів становить 1,2% всього агропродовольчого ринку України. В українському агросекторі тваринництво знаходиться на другому місці за значимістю для економіки.
В даний час в тваринницькій галузі України склалася непроста ситуація, що повпливала на зміни в структурі ринку м’яса свіжого і субпродуктів. У 2018 і 2019 роках спостерігається значне зниження поголів'я свиней - на 8,4% і 1,4% відповідно. Хоча в 2019 році спостерігається зростання доходів населення, все ж бачимо збільшення споживання більш дешевої продукції - риби та курятини.
Також, спостерігається зниження виробництва яловичини, що в першу чергу пов'язано з тривалими термінами окупності проектів по вирощуванню м'ясних порід великої рогатої худоби. У порівнянні з 2018 роком, на початку 2019 року чисельність великої рогатої худоби була на 5,4% менше і склала 3,3 млн. голів.
За останні роки істотно змінилася структура виробництва м'яса в Україні за його видами. Помітно, що відбулося збільшення поголів'я курей, зате поголів'я свиней, великої рогатої худоби та інших тварин зменшили свою частку в структурі ринку м’яса свіжого і субпродуктів України.
М'ясо свіже входить до споживчого кошика українців. Індекс споживчих цін на м'ясо і м'ясопродукти починаючи з 2017 року падає (за оцінкою до попереднього року - це означає, що ціни на м'ясо зростають, але з меншими темпами), його динаміка збігається з динамікою індексу інфляції за останні два роки.
Частка вітчизняного м'яса і субпродуктів становить практично 100% обсягу ринку, так як основна частина сировини для виготовлення даної продукції вирощується в Україні. ТОП-5 найбільших виробників м'яса в Україні загалом займають більше 60% ринку. Ці ж компанії займають 97% українського експорту м'яса.
На сьогодні з усіх галузей тваринницького комплексу позитивну динаміку за останні роки демонструє птахівництво. Ця галузь є найбільш прибутковою. З огляду на низьку купівельну спроможність населення України, це м'ясо, особливо, курятина переважає в споживанні найбільше.
Провідні виробники та агрохолдинги вже переорієнтували своє виробництво у відповідності до європейських стандартів. Дрібним виробникам необхідні додаткові фінансові кошти для виходу на ринок м’яса свіжого і субпродуктів Європейського Союзу. Вітчизняним виробникам необхідно все більше звертати увагу на виробництво курятини, попит на яку серед українців зростає, а ефективність виробництва за використовуваними ресурсами найбільш висока серед усіх видів м'яса.
1. Загальна інформація про ринок м’яса свіжого та субпродуктів. Аналіз поточних тенденцій.
2. Динаміка виробництва і обсяг ринку м’яса свіжого та субпродуктів.
3. Зовнішньоекономічна діяльність.
4. Споживчі переваги на ринку свіжого м'яса і субпродуктів України.
5. Висновки і прогнозні тенденції.
1. Показники місткості ринку м'яса свіжого та субпродуктів за 2016 - 2019 роки., в натуральному вираженні, тис. тон.
1. Динаміка поголів'я свиней в Україні на початок року в 2017- 2019 роки., тис. голів.
2. Динаміка поголів'я великої рогатої худоби в Україні на початок року в 2017- 2019 роки., тис. голів.
3. Динаміка поголів'я домашніх птахів в Україні на початок року в 2017-2019 рр., млн. голів.
4. Динаміка поголів'я інших тварин в Україні на початок року в 2017-2019 рр., тис. голів.
5. Динаміка індексу споживчих цін на хліб і індексу інфляції в Україні в 2016 - 2019 роки.,%.
6. Динаміка виробництва м'яса свіжого та субпродуктів в Україні в 2016-2019 рр., в натуральному вираженні, тис. тон.
7. Динаміка структури споживання м'яса українцями в 2016 і 2018 рр., в натуральному вираженні,%.
8. Динаміка структури ринку м'яса свіжого та субпродуктів в Україні за походженням в 2016-2019 рр., в натуральному вираженні, тис. тон.
9. Динаміка експорту м'яса свіжого та субпродуктів за 2016-2019 рр., в натуральному вираженні, тон.
10. Динаміка географії експорту м'яса свіжого та субпродуктів в 2016 і 2018 рр. в натуральному значенні, %.
11. Динаміка структури експорту м'яса в Україну в 2016 і 2018 рр., в натуральному вираженні,%.
12. Динаміка імпорту м'яса свіжого та субпродуктів за 2016-2019 рр., в натуральному вираженні, тон.
13. Динаміка географії імпорту м'яса свіжого та субпродуктів в 2016 і 2018 рр., в натуральному вираженні,%.
14. Динаміка структури імпорту м'яса в Україну в 2016 і 2018 рр., в натуральному вираженні,%.
15. Рейтинг споживчих переваг виробників курячого м'яса в 2019 році, балів.