Основним завданням для України є розвиток переробних потужностей, завдяки яким можна було б отримувати зі зібраного зерна продукцію з більшою доданою вартістю.
Мова, перш за все, йде про борошно, повідомляє Pro-Consulting.
Як наголошується, в останні роки вітчизняне виробництво борошна знаходиться в діапазоні 2-3 млн т. Сировиною для неї виступають головним чином пшениця, жито і тритикале. У загальному обсязі випущеної в Україні муки 70% припадає на продукцію великих підприємств потужністю понад 10 тис. тонн на рік, решту за рахунок великої кількості дрібних і середніх виробників. Серед регіонів лідерами в борошномельної галузі є Харківська, Донецька і Вінницька області.
Основним споживачем продукції борошномелів на внутрішньому ринку є хлібопекарська промисловість. На неї йде 85% борошна, що використовується в країні, решта використовується домашніми господарствами, виробниками макаронної та кондитерської продукції, дитячого харчування, харчових концентратів, підприємствами громадського харчування.
Рентабельність борошномельного бізнесу в Україні знаходиться на досить високому рівні. Виробничий комплекс з елеваторним блоком окупається в середньому за 4-5 років, підрахували специалісти Pro-Consulting.
Він являє собою борошномельний цех, здатний переробляти 150 тонн зерна на добу і елеватор на 65 тис. тонн. Продукцією цього комплексу буде мука вищих сортів (75%) і висівки (25%).
Для реалізації проекту будуть потрібні інвестиції в сумі € 11 млн, з яких на борошномельний завод і елеватор будуть витрачені приблизно однакові суми в 4,5-5 млн. Запорукою якості продукції, що випускається буде обладнання від відомої швейцарської компанії.
Рисунок. Структра інвестиційних вкладень в борошномельний завод
Про високу інвестиційну привабливість проекту свідчить його внутрішня ставка прибутковості на рівні 20-22%.
Компанія Pro-Consulting підготувала для Вас короткий перелік готових проектів на дану тему. Ознайомитися з проектами можна за посиланнями: