Дамо природі відпочити: підготовлений проект вирощування осетрів в штучних умовах
5329

Дамо природі відпочити: підготовлений проект вирощування осетрів в штучних умовах

Риба обов'язково повинна входити в збалансоване меню людини. Продовольча і сільськогосподарська організація ООН рекомендує споживати не менше 20 кг риби на рік. Причому 75% від цього обсягу повинна становити морська риба.
Жителі України поки їдять риби значно менше рекомендованої кількості. У 2016 році середній співвітчизник з'їв всього 8,5 кг цього продукту. Вітчизняна рибна промисловість в сучасних умовах не може забезпечити навіть такий рівень споживання. Добування водних біоресурсів знаходиться в стані стагнації, а 80% ринку покривається імпортом.
Виходом із кризової ситуації може стати створення на території України рибних ферм, на яких продукція буде проводиться в замкнутому штучному середовищі. Таким чином можна вирощувати цінні види, які вже важко зустріти в природних водоймах нашої країни.
Одним з таких видів риб є осетрові. Якщо раніше їх можна було зловити в Азовському, Чорному морях і прилеглих річках, то в даний час ця риба практично зникла з українських вод і її вилов заборонений. Тим часом, осетрові цінні не тільки своїм смачним і корисним м'ясом. Вони дають велику кількість ікри. Також з осетрових отримують такі додаткові продукти, як риб'ячий клей і візіга.
В даний час виробництво осетрових в Україні незначне і займає всього 0,08% від сумарного видобутку водних біоресурсів. 48,7% обсягу цієї продукції в 2016 році видобуто в Чернівецькій області.

Таблиця. Обсяг видобутку риби в Україні в 2016 році



Джерело: Державний комітет статистики України


Сучасний попит на осетрину на внутрішньому ринку покривається виробництвом всього на 30%, а з підвищенням купівельної спроможності населення попит буде рости. Тому вихід на ринок осетрової ферми представляється фахівцям Pro-Consulting як доцільний і своєчасний. Для здійснення цього підготовлений бізнес-план.
Проектом передбачено створення підприємства, яке щорічно буде випускати в продаж 10 т осетрини і 2 т осетрової ікри.
Вирощування риби планується в повністю закритому середовищі за допомогою установок замкнутого водопостачання (УЗВ). Дана технологія дозволяє забезпечити високу продуктивність ферми шляхом механізації і автоматизації виробничих процесів в умовах підвищеної щільності посадки мальків.
На підприємстві будуть задіяні два УЗВ:
• для вирощування осетрових на м'ясо;
• для утримання маточного стада стерляді загальною вагою 15 т з метою отримання ікри. Цей виробничий майданчик також буде давати деяку кількість свіжої риби, отриманої в результаті поділу поголів'я на самців і самок і вибракування слабких особин.
Рентабельність продажів продукції ферми складе 48,2%, тобто кожен євро доходу буде приносити більше 48 центів чистого прибутку. Результати розрахунку прибутковості підприємства на восьмирічний період показані на діаграмі.


Штучне вирощування осетрових в Україні не тільки допоможе забезпечити наших співвітчизників цінною рибною продукцією, принесе вигоду інвестору, а й зменшить навантаження на природу, що буде сприяти збереженню і відновленню біорізноманіття нашої країни.

 

Компанія Pro-Consulting підготувала для Вас короткий перелік готових проектів на дану тему. Ознайомитися з проектами можна за посиланнями:

Дата розміщення: 25.01.2018
дивитися наступну новину

Інші новини

Зв'язатися з нами