Бізнес-план організації осетрової ферми

Бізнес-план організації осетрової ферми
Загальна характеристика
Дата підготовки: Січень 2018 року
Кількість сторінок: 75 сторінок, в тому числі 25 таблиць, 22 рисунків (документ підготовлено на російській мові)
Спосіб оплати: передоплата
Спосіб отримання: в електронному вигляді Word + фінансова модель в Excel
20999 грн.
  • Ви можете замовити адаптацію цього проекту: рік, масштаби, географія
  • Ви можете замовити бізнес-план іншого проекту - перейти в контакти
  • Так само ви можете замовити дослідження ринку для вашого бізнесу

Концепція проекту:

В Україні розведення осетрів і одержання з них ікри в штучних умовах тільки починає розвиватися. Незначна кількість гравців ринку наразі не можуть наситити навіть внутрішній ринок. Основною проблемою ринку чорної ікри є домінування тіньового сектору, оскільки близько 90% представленої продукції є контрабандною (отриманою з убитої і довгий час після цього не обробленої осетрової риби) або сфальсифікованою (підфарбована або чиста ікра будь-якої риби, значно меншої вартості, а також продукція невідомого складу, що нагадує ікру тільки виглядом). Ринок осетрових риб в Україні заповнений на 30%. Зважаючи на жорстку законодавчу заборону щодо вилову осетрових видів в Азовському морі та в усіх прилеглих водоймах легальною може бути тільки риба, вирощена в басейнах і садках. Осетрові, а також супутня продукція, і перш за все – чорна ікра, мають значну вартість і характеризуються високим попитом. Тому для підприємців офіційний вихід у цей сегмент рибного ринку може стати перспективним і рентабельним бізнесом. Товарне осетрівництво – вирощування осетрових для виробництва продукції з цих цінних видів риб – дає можливість легалізувати їх випуск і реалізацію, задовольнити високий попит на цінну та смачну продукцію. 
 
Реалізація проекту передбачає створення ферми з розведення осетрових риб (у першу чергу – осетра і стерляді) продуктивністю 2 тонни чорної ікри і 10 тонн осетрини на рік із застосуванням замкнутих систем (так званих установок замкнутого водопостачання, УЗВ), розміщених поблизу свердловини з підходящою для такої риби водою. Технологія УЗВ забезпечує значне прискорення процесу вирощування риби (у звичайних умовах вкладати інвестиції в утримання риби до ступеня товарної готовності в контексті можливості видобутку ікри доводиться 10–12 років). При цьому одержувана чорна ікра не буде поступатися за якістю аналогічній продукції, отриманій із риби, що утримується в природних умовах. 
 
Територіальне розташування ферми – Київська обл. (до конкретного місця проектований об'єкт не прив'язаний). Необхідна площа земельної ділянки – 20 соток. На ділянці передбачається споруда виробничої будівлі загальною площею 1752 кв. м. Пропонується здійснення проекту із застосуванням обладнання європейських виробників. Потужності осетрової ферми складаються з двох незалежних УЗВ: перша УЗВ – по штучному вирощуванню осетрини продуктивністю 10 тонн / рік; друга УЗВ – по штучному вирощуванню й утриманню маточного стада стерляді вагою 15 тонн, продуктивністю 2 тонни чорної ікри на рік. При цьому видобуток ікри відбуватиметься методом видоювання, який дозволяє не вбивати рибу для отримання ікри (інша назва – прижиттєвий спосіб видобутку ікри). У процесі вирощування в басейнах маточного стада відбувається поділ поголів'я на самців і самок. Ця процедура поряд з періодичним вибраковуванням особин, що сильно відстають у рості, дозволяє додатково отримувати як товарну продукцію цінну свіжу рибу. 
 
У ході розробки проекту була проаналізована інформація щодо українського ринку осетрових видів риб і чорної ікри. Отримані результати підтверджують перспективність розгортання такого виду бізнес-діяльності, дозволяють висвітлити напрями, можливості та перспективи його подальшого розвитку. 
 
Бізнес-план також містить докладний опис виробничого процесу, необхідного устаткування для реалізації проекту, організаційно-технічного боку цього проекту, порядок і механізм отримання необхідної дозвільної документації; крім того, у проекті складено штатний розпис, проведена оцінка ризиків, аналіз сильних і слабких сторін планованого підприємства. Проект містить розрахунок необхідних інвестицій, графік і спрямування інвестиційних вкладень. Фінансова модель проекту охоплює спрогнозований обсяг продажів, звіт про прибутки та збитки, про рух грошових коштів, прогнозний баланс. У ході розробки бізнес-плану проведено розрахунок точки беззбитковості, а також основних показників рентабельності та інвестиційної привабливості проекту, серед яких: дисконтований період окупності, внутрішня норма прибутковості, рентабельність інвестицій, продажів, діяльності.

Зміст:

1. Резюме проекту
2. Опис проекту
3. Характеристика цільового ринку
3.1 Загальна характеристика ринку осетрових риб в світі і в Україні
3.2 Динаміка розвитку ринку осетрових риб і чорної ікри. Основні тенденції ринку
3.3 Конкурентне середовище на ринку осетрини і чорної ікри України
3.4. Перспективи розвитку ринку осетрини і чорної ікри України
4. Виробничий план Проекту
4.1 Місцезнаходження проекту
4.2. Опис виробничого процесу та продукції за проектом
4.3. Характеристика обладнання по проекту
5. Організаційний план
5.1. Мережевий графік реалізації проекту
5.2. Кадри. Кадрова політика.
5.3. Нормативно-правове регулювання
6. Інвестиційний план
7. Фінансова оцінка Проекту
7.1. Параметри бізнесу
7.2. Передумови для розрахунків їх аргументація
7.3. Прогноз продажів за проектом
7.4. Формування прибутку за проектом
7.5. Прогноз руху грошових потоків за проектом
7.6. Точка беззбитковості за проектом
8. Аналіз ефективності проекту
8.1. Аналіз прибутковості проекту
8.2. Показники інвестиційної привабливості
9. Аналіз ризиків
9.1. Аналіз ризиків проекту
9.2. Стратегія зниження ризиків
9.3. SWOT-аналіз
10. Висновки

Перелік таблиць:

Таблиця 1. Обсяг видобутку риби в Україні в 2016 році
Таблиця 2. Вартість чорної ікри українських виробників і посередників
Таблиця 3. Виробничі площі
Таблиця 4. Характеристики УЗВ з вирощування осетра на м'ясо (продуктивність 10 тонн на рік)
Таблиця 5. Характеристики УЗВ з вирощування осетра на ікру (продуктивність 2 тонни ікри на рік)
Таблиця 6. Технічні характеристики басейну
Таблиця 7. Технічна специфікація на механічні барабанні фільтри фірми Hydrotech 801-1H
 Таблиця 8. Технічна специфікація на біофільтр
Таблиця 9. Технічна специфікація на сотоблокі біофільтра
Таблиця 10. Технічна специфікація на пластикову завантаження для біофільтрів, типу «коліщатка з перегородками» тип 009
Таблиця 11. Технічна специфікація на генератори кисню фірми Oxymat
Таблиця 12. Графік реалізації та фінансування проекту
Таблиця 13. Штатний розклад проекту
Таблиця 14. Загальні параметри по проекту
Таблиця 15. Параметри роботи підприємства
Таблиця 16. Параметри оподаткування
Таблиця 17. Розрахунок амортизаційних відрахувань за проектом вцілому
Таблиця 18. Схема доходів по проекту
Таблиця 19. Звіт про прибутки і збитки за проектом
Таблиця 20. Операційні витрати за проектом
Таблиця 21. Точка беззбитковості за проектом 2-8 рік
Таблиця 22. Точка беззбитковості за проектом 4-8 рік
Таблиця 23. Формування прибутку за проектом
Таблиця 24. Ефективність проекту
Таблиця 25. Показники ефективності

Перелік графіків і діаграм:

Малюнок 1. Споживання чорної ікри, добутої з Каспійського басейну країнами, які не мають доступу до цього басейну
Малюнок 2. Динаміка споживання рибних продуктів в Україні, 2010-2016 рр., Тис. Тонн
Малюнок 3. Динаміка імпорту риби в Україну за 2013 - 2017 рр., Тис. Тонн
Малюнок 4. Географічна структура імпорту рибної продукції в Україні
Малюнок 5. Динаміка видобутку водних біоресурсів в Україні, 2011-2016 рр.
Малюнок 6. Структура споживання делікатесних сортів за видами,%
Малюнок 7. Місцезнаходження проекту
Малюнок 8. Схема установки замкнутого водопостачання
Малюнок 9. Барабанний механічний фільтр Hydrotech 801-1H
Малюнок 10. Біофільтр
Малюнок 11. Генератор кисню Oxymat
Малюнок 12. Графік фінансування проекту
Малюнок 13. Органиграмма проекту
Малюнок 14. Структура інвестиційних вкладень
Малюнок 15. Структура продажів за проектом
Малюнок 16. Структура операційних витрат
Малюнок 17. Формування прибутку по Проекту
Малюнок 18. Валова виручка і маржа валового прибутку
Малюнок 19. Динаміка чистого прибутку і рентабельності продажів
Малюнок 20. Внутрішня ставка прибутковості
Малюнок 21. Період окупності проекту (з початку реалізації проекту)
Малюнок 22. Показники прибутковості проекту

Вас може зацікавити

Зв'язатися з нами