Дата підготовки: | Травень 2024 року |
Кількість сторінок: | 12 Arial, 1 інтервал, 10 кегль |
Таблиць: | 12 |
Спосіб оплати: | передоплата |
Спосіб отримання: | електронною поштою або кур'єром в електронному або в друкованому вигляді |
Мова звіту: | українська, російська, англійська |
Аналітиками Pro-Consulting було проведено дослідження ринку сухофруктів для таких категорій продукції як курага, сушені сливи (чорнослив), фініки, родзинки, журавлина, інжир, манго та суміші сушених фруктів. Під час аналізу були охарактеризовані загальні показники даного ринку, проаналізовано виробництво сухофруктів в Україні та динаміку торгівлі, а також визначені основні експортери та імпортери продукції у розрізі видів.
Ринок сухофруктів стає все більш популярним завдяки способу сушіння та зручній упаковці, які забезпечують менший ризик швидкого псування фруктів. Оскільки сухофрукти є продуктом споживання, український ринок сухофруктів розвиватиметься під впливом таких факторів як:
1. Сезонність
2. Кліматичні умови
3. Технологія вирощування та спосіб сушіння
4. Підвищення цін на електроенергію і транспортування сировини
5. Тренди здорового харчування, особливо якщо мова йде про сушіння без використання цукру.
Унаслідок повномасштабного вторгнення росії в Україну та зниження доходів населення, а також через непридатність та втрати сільськогосподарських угідь на півдні та сході країни, споживання сухофруктів стає залежним від зростання добробуту населення. Хоча цей продукт є відмінним джерелом вітамінів та мікроелементів, але він не є продуктом першої необхідності.
Під час дослідження виявлено, що виробництвом сухофруктів в Україні займаються здебільшого ФОП чи фермерські господарства, що мають власні сади та ягідні насадження. У розрізі видів серед сухофруктів найбільше виробляють чорнослив, курагу та фруктові суміші. Аналіз динаміки торгівлі показав, що незважаючи на величезний власний потенціал українських виробників, ринок сухофруктів зайнятий переважно імпортною продукцією.
Український ринок сухофруктів має значний потенціал для росту та розвитку, оскільки у світі загалом і в нашій країні поширюються ідеї здорового та правильного харчування, а продукція набагато компактніша за свіжі фрукти, і при цьому зберігає корисні властивості довше.
1. Загальні показники ринку, розрахунок ємності ринку сухофруктів за категоріями в 2022-2023 рр. (виробництво – експорт + імпорт)
2. Виробництво продукції у 2022-2023 рр.
3. Зовнішня торгівля та ЗЕД
1. Розрахунок ємності ринку сухофруктів в Україні у 2022-2023 рр., у натуральному вираженні, тонн
2. Динаміка виробництва сухофруктів в Україні у 2022-2023 рр., у натуральному вираженні, тонн
3. Динаміка виробництва сухофруктів в Україні у 2022-2023 рр., у вартісному вираженні, тис. грн.
4. Перелік найбільших виробників сухофруктів в Україні
5. Динаміка експорту сухофруктів з України в розрізі видів у 2022-2023 рр. у натуральному вираженні, тонн
6. Динаміка експорту сухофруктів з України в розрізі видів у 2022-2023 рр. у вартісному вираженні, тис. грн.
7. Географія експорту сухофруктів з України у 2022-2023 рр. у натуральному вираженні, %
8. Основні експортери сухофруктів з України у 2022-2023 рр. у натуральному вираженні, %
9. Динаміка імпорту сухофруктів в Україну в розрізі видів у 2022-2023 рр. у натуральному вираженні, тонн
10. Динаміка імпорту сухофруктів в Україну в розрізі видів у 2022-2023 рр. у вартісному вираженні, тис. грн
11. Географія імпорту сухофруктів в Україну у 2022-2023 рр. у натуральному вираженні, кг
12. Основні імпортери сухофруктів в Україну у 2022-2023 рр. у натуральному вираженні, тонн, %