Дата підготовки: | Листопад 2019 року |
Кількість сторінок: | 13, Arial, 1 інтервал, 10 кегль |
Графіків і діаграм: | 7 |
Таблиць: | 2 |
Спосіб оплати: | передоплата |
Спосіб отримання: | електронною поштою або кур'єром в електронному або в друкованому вигляді |
Мова звіту: | українська |
Компанія Pro-Consulting підготувала дослідження ринку круп в Україні 2019 рік. В ході дослідження було проаналізовано структуру та об’єм виробництва кріп в Україні, визначено основних операторів ринку круп та їх частки в структурі виробництва кожного із видів круп. За результатами проведеного дослідження зроблено висновки стосовно трендів, що закріпились на досліджуваному ринку та впливатимуть на його розвиток в майбутньому.
Крупи - універсальний продукт, який купують споживачі практично кожного сегмента ринку. Цільова аудиторія круп варіюється від мам з маленькими дітьми до пенсіонерів. Основні - це рисова і гречана крупи, саме вони найширше представлені на полицях магазинів. Серед інших сипучих продуктів набагато менше брендів.
Українці з'їдають приблизно 5 кг рису і 3,5 кг гречки на рік. Більше половини купується крупи йде на приготування гарнірів. Це порівняно дешевий продукт, що входить в основну споживчу корзину, і його в основному закуповують про запас.
Основні споживчі тренди, що закріпилися на ринку - покупка круп в пакетиках для швидкого варіння і каш миттєвого приготування. В асортименті великих виробників обов'язково є такі продукти.
Хліб, крупи та макаронні вироби традиційно входять в число найдешевших продуктів, складаючи основу харчування абсолютної більшості українців. Конкурувати з ними можуть хіба що овочі на чолі з картоплею.
Україна має потенційні можливості для виходу на ринок ЄС української крупи, багатої на висівки і клітковину, яка є основою здорового харчування. Така перспектива відкриває шлях до інвестицій у розвиток українського АПК.
Переробка зерна в Україні на крупи й борошно традиційно орієнтувалася передусім на внутрішніх споживачів. Експортери завжди віддавали перевагу сировині в чистому вигляді, адже вони не зацікавлені платити українським виробникам за додану вартість.
Найголовнішим чинником, що впливає на внутрішнє споживання борошна, є динаміка зменшення чисельності населення України. За роки незалежності Україна втратила десять мільйонів громадян: стільки ж людей проживає в сусідній Білорусі. Фактично за кількістю населення наша країна планомірно наздоганяє Польщу, де на вдвічі меншій території проживає 38 млн осіб. Відповідно, щоб прогодувати меншу кількість людей, потрібно менше харчів.
На тепер основним чинником розвитку ринку борошна й круп в Україні є скорочення внутрішнього споживання, що передусім пов’язано з демографічною кризою. Розвивати галузь в Україні можна орієнтуючись на збільшення експорту товарів, оскільки внутрішнє споживання, виходячи з офіційної статистики, знижується з року в рік.
Так, як бачимо, попит на борошно грубого помелу в Україні зменшується, зменшується виробництво м’якої пшениці та полби.
В цілому ринок круп продовжує розвиватися, незважаючи на деяке падіння виробництва всередині країни, що може бути пов'язано з погодними умовами і недосконалим законодавством. Швидкими темпами нарощується експорт і імпорт крупи. Основна маса українського експорту круп йде в Азію та Африку. Очкується, що така ж тенденція збережеться і в майбутньому.
1. Виробництво круп в 2017-2018 рр., 9 міс. 2019 рр. - оцінка
1.1. Загальний обсяг виробництва за видами круп в кількісних показниках (з врахуванням тіньового сегменту)
2. Основні оператори ринку (виробники)
2.1. Перелік основних операторів ринку – ТОП-10 операторів
2.2. Частки ринку основних операторів за видами круп (на основі даних про виробництво)
2.3. Ступінь конкуренції і ризики розвитку на ринку круп України
3. Висновки за результатами проведеного дослідження
1. Об’єм виробництва та частки ТОП-операторів ринку круп в Україні в 2017-9 міс. 2019 рр.
2. Аналіз динаміки ринкової частки операторів з 2017 до 2018 року
1. Динаміка виробництва круп та борошна грубого помелу з м’якої пшениці та полби операторами ринку в Україні в 2017-9 міс. 2019 рр., в натуральному вираженні, тис. т
2. Географічна структура виробництва круп та борошна грубого помелу з м’якої пшениці та полби операторами ринку в Україні в 2018 р., в натуральному вираженні, тис. т, %
3. Динаміка виробництва круп, борошна грубого помелу з вівса, кукурудзи, рису, жита, ячменю та інших зернових (крім пшениці) операторами ринку в Україні в 2017-9 міс. 2019 рр., в натуральному вираженні, тис. т
4. Структура виробництва за видами круп в Україні в 2017 р., в натуральному вираженні, тис. т, %
5. Структура виробництва за видами круп в Україні в 2018 р., в натуральному вираженні, тис. т, %
6. Динаміка виробництва зерен зернових культур плющених, перероблених в пластівці, обрушені, дроблені (крім рису) операторами ринку в Україні в 2017-9 міс. 2019 рр., в натуральному вираженні, тис. т
7. Структура виробництва зерен зернових культур плющених, перероблених в пластівці, обрушені, дроблені (крім рису) операторами ринку в Україні в 2018-9 міс. 2019 рр., в натуральному вираженні, тис. т