Дата підготовки: | Червень 2022 року |
Кількість сторінок: | 29, Arial, 1 інтервал, 10 кегль |
Графіків і діаграм: | 5 |
Таблиць: | 21 |
Спосіб оплати: | передоплата |
Спосіб отримання: | електронною поштою або кур'єром в електронному або в друкованому вигляді |
Мова звіту: | українська, російська, англійська |
Компанія Pro-Consulting провела аналіз ринку холодної логістики в Україні. В дослідженні зазначено, що ринок складської нерухомості загалом розвивається нерівномірно. Останнім часом ринок характеризується мінімальним рівнем вакантних площ через незначне введення нових об'єктів.
Ринок холодильних складів також не демонструє стрімкого зростання. Зростання ринку постійно не встигало і не встигає наздоганяти попит, особливо на сучасні склади класу А. Зростання пропозиції холодильних складів, фруктосховищ стримується високою вартістю їх будівництва, інженерного забезпечення та експлуатації. Будівництво нових об'єктів для відкритого ринку відбувається досить рідко: на виробничих підприємствах холодильні потужності організовуються під власні потреби, а рітейлери часто використовують формат build-to-suit, коли договір оренди укладається заздалегідь, таким чином девелопер має гарантію попиту та, відповідно, окупності. Тому вакантність у великих сучасних об'єктах переважно технічна (тимчасова, між моментом, коли виїхав один орендар і заїхав інший).
Аналітики Pro-Consulting визначили, що проблемою ринку є мала кількість висококласних, сучасних складських потужностей. Часто елементами холодового ланцюга стають приміщення без гнучкої системи охолодження (підтримується малий діапазон температур, незмінний для різних видів товарів), без системи контролю та системи реагування на форс-мажорні ситуації, без окремих холодних вантажних зон тощо. Це стосується старих приміщень, обладнання яких застаріло і не відповідає сучасним стандартам безпеки харчових продуктів.
Досліджено основних ринків-споживачів холодильних складів, які є переважно харчовою продукцією. Виробництво молока та яловичини, незважаючи на попит, мають неоднозначні перспективи, оскільки поголів'я великої рогатої худоби в Україні скорочується. В іншому сегменті м'ясного ринку – сегменті свинини – динаміка також є неоднозначною і залежить від ринкової кон'юнктури в конкретному році. А ось сегмент курячого м'яса продовжує бути двигуном м'ясної галузі. Це пов'язано насамперед із тим, що ця продукція затребувана зовнішньому ринку, але в внутрішньому перебуває у більш доступної цінової категорії проти свининою чи яловичиною.
В аналізі було приведено список постраждалих холодних комплексів під час бойових дій у Києві та Київській області в 2022 році. У досліджуваний період немає значного розвитку ринку, площ в спекулятивному сегменті з'являлося досить мало. Найбільшою подією за останній час було введення в експлуатацію мультитемпературного комплексу «Protec Zymna Voda» (Львівська область) площею 21 тисячі кв. м. Навколо Києва в перід воєних дій було знищено понад 159 329 тис. кв. м холодних складів складів.
Як зазначається в дослідженні, підприємству, яке планує займатися здаванням в оренду холодильних складів, при виході на ринок рекомендується на перших етапах враховувати кілька факторів, пов'язаних із вибором місця та формату для нового холодильного склада, потенційними клієнтами та додатковими послугами, які воно зможе запропонувати.
Аналітики вважають, що хорошим способом диверсифікації бізнесу є використання частини площ об'єкта під виробничий цех, наприклад, для заморожування ягід експорту. Даний напрямок виробництва є перспективним через попит на ягоди з ЄС та у разі тимчасового спаду попиту на послуги зберігання, підприємство може збільшити обороти заморозки та використовувати площі для власних потреб.
1. Загальна характеристика ринку
1.1. Аналіз тенденцій розвитку ринку холодильної логістики в Україні ( фактори впливу, проблеми розвитку). Основні групи холодильних складів.
1.2. Оцінка ємності ринку холодильної логістики в Україні та досліджуваних територіях в 2019-2021 рр. (динаміка введення площ/об’єктів в експлуатацію на підставі публічної інформації - за наявністю інформації); додатково аналіз показників галузі в умовах війни, частка зруйнованих потужностей, зміна вакантності
1.3. Моніторинг ЗМІ про вихід нових гравців (побудова нових складів)
2.1. Назва компанії, регіональна представленість. Останні новини в діяльності компанії
2.2 Характеристика складів
2.3 Адреси холодильних складів основних операторів ринку
2.4. Вартість та умови розміщення продукції в холодильних складах (запити в компанії, надання данних за відповідями)
2.5. Частки ринку основних операторів.
2.6. Аналіз додаткових послуг та ціни на них (пр. наявність транспортної доставки вантажу))
3.1 Перелік провідних виробників в кожній з галузей-споживачів за обсягами виробництва, ТОП-20 (назва, адрес виробництва, аналіз фінансової звітності):
- морепродукти
- м'ясо курей / свинини і ВРХ
-ковбаси та копченості
- молоко і основні молочні продукти, сири
- морозиво
- напої
- овочі, фрукти та ягоди
4.Брендинг та реклама:
4.1. Аналіз позиціонування основних операторів ринку.
4.2. Аналіз просування послуги «холодильна логістика» на ринку
5.1. Висновки і рекомендації щодо подальшого розвитку ринку «холодної логістики» в Україні - прогнозні тенденції на основних ринках-споживачах «холодної логістики» - прогноз введення нових складів на ринку «холодної логістики» в 2022-2024 роках - рекомендації щодо розташування об’єкта на основі кабінетного дослідження
6. Інвестиційна привабливість
6.1. SWOT - аналіз ринкового спрямування
6.2. PEST - аналіз ринкового спрямування
6.3. Існуючі ризики та бар'єри входу на ринок
1. Нормативні температури для зберігання продукції основних споживачів
2. послуг холодильних складів
3. Найбільші склади, що постраждали від бойових дій у Києві та Київській області у 2022 році
4. Основні об'єкти складської нерухомості, заявлені до введення в експлуатацію досліджуваних регіонах у 2022-2023 роках
5. Топ-10 операторів ринку холодної логістики в Україні
6. Структурування холодних складів оптових фармацевтичних дистрибуторів за регіонами
7. Структурування холодних складів за характеристиками
8. Вартість та умови розміщення продукції в холодильних складах
9. Потужності митних складів компаній, що задіяні в імпорті фарм продукції
10. Аптечні мережі України за виручкою
11. ТОП 20 виробників морепродуктів в Україні
12. ТОП 20 виробників м'яса курей / свинини і ВРХ в Україні
13. ТОП 20 виробників ковбас та копченостей в Україні
14. ТОП 20 виробників молока і основних молочних продуктів, сирів в Україні
15. ТОП 20 виробників морозива в Україні
16. ТОП 20 виробників напоїв в Україні
17. ТОП 20 виробників заморожених полуфабрикатів в Україні
18. Таблица 4.3.1
19. ТОП 20 виробників овочів, фруктів та ягід в Україні
20. SWOT - аналіз ринку холодильних складів
21. PEST – аналіз ринку холодильних складів
1. Частки ринку основних операторів холодної логістики в Україні за площею
2. Імпорт фармацевтичних препаратів в Україну в натуральних показниках, тис. тон
3. Імпорт фармацевтичних препаратів в Україну за використанням третьої сторони в натуральних показниках, тис. тон
4. Імпорт фармацевтичних препаратів в Україну компаніями-декларантами в 2021 році, в натуральних показниках, тис. тон
5. Імпорт фармацевтичних препаратів в Україну аптечними мережами в 2019-2021 році, в натуральних показниках, частка від загального імпорту