Аналіз ринку фруктових чіпсів та пастили в Україні. 2024 рік

Аналіз ринку фруктових чіпсів та пастили в Україні. 2024 рік
Загальна характеристика
Дата підготовки: Лютий 2024 року
Кількість сторінок: 24, Arial, 1 інтервал, 10 кегль
Графіків і діаграм: 16
Таблиць: 13
Спосіб оплати: передоплата
Спосіб отримання: електронною поштою або кур'єром в електронному або в друкованому вигляді
Мова звіту: українська, російська, англійська
28700 грн.
  • Ви можете замовити актуалізацію або адаптацію даного звіту під ваші цілі і завдання, а також придбати частину звіту (не менш 50%) по більш доступній ціні
  • Не знайшли дослідження вашого ринку? Зв'яжіться з нашими консультантами – перейти в контакти
  • Так само ви можете замовити бізнес-план для вашої бізнес-ідеї

Анотація до аналізу ринку:

Компанія Pro-Consulting підготувала аналіз ринку фруктових чіпсів та пастили в Україні. Було надано інформацію окремо щодо ринку фруктових, овочевих чіпсів та пастил, оцінено тіньовий сегмент, надано список основних операторів, їх частки на ринку, дані щодо динаміки виробництва фруктових чіпсів, пастил та овочевих, огляд експорту та імпорту досліджуваних товарів.
Ринок пастили, фруктових та овочевих чіпсів в Україні характеризується досить високим рівнем тіньового сегменту. До нього відносяться продукти, які виготовляються в домашніх умовах з використанням свіжих фруктів та ягід. Такі продукти часто відносять до крафтового виробництва та реалізують через наступні канали збуту:
1) Соціальні мережі (Інстаграм, Фейсбук, Телеграм-канали, Viber-канали) - домогосподарства, які мають мінімальні виробничі потужності, не реєструють свою діяльність, часто використовують таку торгівлю як додатковий вид заробітку та реалізовують продукцію через онлайн-канали.
2) Ринки (ярмарки) – домашні виробники виробляють для себе, сім’ї та близького оточення і можуть продавати продукцію на ринках.
Причини поширення тіньового сектору:
1) Відносно проста технологія виробництва. Для виробництва фруктових чіпсів та пастили не потрібно високовартісного обладнання, а технологія виробництва не є складною. Це дозволяє виготовляти продукти в домашніх умовах або в невеликих цехах без реєстрації та сертифікації.
2) Зростаюча популярність здорового харчування. Фруктові чіпси та пастила є натуральними та корисними продуктами, які користуються попитом у споживачів. Це також сприяє зростанню тіньового сектору, оскільки виробники таких продуктів можуть уникати оподаткування та контролю якості.
3) Недосконалість законодавства. Законодавство України не повною мірою регулює виробництво та продаж фруктових чіпсів та пастили. Це створює можливості для недобросовісних виробників, які виготовляють і реалізують продукцію в тіньовому секторі.
За оцінкою, частка тіньового сегменту на ринку пастили, фруктових та овочевих чіпсів в Україні може становити 25-35%.
Оцінку виробництва пастили та фруктових чіпсів проводили на підставі звітності підприємств за обсягами виробленої продукції за кодами фруктової та кондитерської продукції, даних Державної служби статистики України, а також фінансової звітності найпоширеніших у ритейлі виробників досліджуваної продукції.
Виробники пастили в Україні об'єднані в єдину групу з виробниками варення, джему, желе, мармеладу, пюре та паст з фруктів і горіхів. Тому точну частку пастили в загальному виробництві цієї групи встановити складно. За оцінками різних компаній, вона становить від 10 до 20%.
Обсяги виробництва пастили у 2022 році зазнали зменшення на 35 % у натуральному та 22 % у вартісному вираженні у порівнянні з 2021 роком. Виробництво фруктових чіпсів, навпаки, показало зростання на 28 % у натуральному та 43 % у вартісному вираженні до показників 2021 року.
За оцінкою, у 2023 році виробництво пастили та фруктових чіпсів в Україні зросло на відповідно 70% та 31 % у натуральному вираженні у порівнянні з 2022 роком. Це зростання сталося за рахунок двох факторів: збільшення обсягів виробництва у основних виробників та відкриття нових малих та мікробізнесів, у тому числі, які отримали гранти від держави на переробні виробництва.
Фруктові чіпси набирають популярності серед українських споживачів завдяки тренду на здорове харчування та зручне пакування. Найбільше виготовляється фруктових чіпсів з доступної сировини – яблук. Серед інших продуктів у асортименті виробників є чіпси з цитрусових та інших екзотичних продуктів.

 

Детальний зміст:

1. Загальні показники ринку (окремо для ринку фруктових, овочевих чіпсів та пастили)
1.1. Розрахунок ємності ринку в 2021-2023 рр. (оцінка на підставі представленості продукції, споживчих вподобань та звітності виробників)
1.2. Оцінка тіньового сегменту
1.3. Перелік основних операторів, їх частки на ринку (виробники з урахуванням експорту та імпортери)
2. Виробництво продукції в 2021-11 міс. 2023 рр.
2.1. Динаміка виробництва фруктових чіпсів, пастили та овочевих чіпсів в натуральних та грошових показниках
2.2. Частки виробників на ринку
3. Зовнішня торгівля та ЗЕД
3.1. Експорт досліджуваних товарів з України в 2021-2023 рр. (обсяги, географія, частки експортерів)
3.2. Імпорт досліджуваних товарів в Україну в 2021-11 міс. 2023 рр. (обсяги, структура, географія, частки імпортерів)

Перелік таблиць:

1. Розрахунок ємності ринку пастили і фруктових чіпсів в Україні в 2021 – 11 міс. 2023 рр., у натуральному вираженні, тонн
2. Розрахунок ємності ринку пастили і фруктових чіпсів в Україні в 2021 – 11 міс. 2023 рр., у грошовому вираженні, млн. грн.
3. Перелік основних імпортерів досліджуваної продукції за 2022-2023 рр.
4. Перелік і структурування основних українських виробників досліджуваної продукції
5. Перелік і структурування основних українських виробників досліджуваної продукції
6. Географія експорту пастили з України у 2021-2023, у натуральному вираженні, кг
7. Частки основних експортерів пастили з України у 2021-2023, у натуральному вираженні, кг
8. Географія експорту фруктових чіпсів з України у 2021-2023, у натуральному вираженні, кг
9. Основні експортери фруктових чіпсів з України у 2021-2023, у натуральному вираженні, кг
10. Географія імпорту фруктових чіпсів в Україну у 2021-2023, у натуральному вираженні, кг
11. Структура імпорту фруктових чіпсів в Україну у 2021-2023 рр. в розрізі сировини, у натуральному вираженні, кг
12. Структура імпорту фруктових чіпсів в Україну у 2021-2023 рр. в розрізі торгівельних марок, у натуральному вираженні, кг
13. Основні імпортери фруктових чіпсів в Україну у 2021-2023 рр., у натуральному вираженні, кг

Перелік графіків і діаграм:

1. Частки основних гравців ринку пастили та фруктових чіпсів в Україні у 2023 р., у натуральному вираженні, %
2. Динаміка виробництва пастили в Україні у 2021–2023 рр., в натуральному вираженні, тонн
3. Динаміка виробництва пастили в Україні у 2021–2023 рр., в вартісному вираженні, млн. грн.
4. Динаміка виробництва фруктових чіпсів в Україні у 2021–2023 рр., в натуральному вираженні, тонн
5. Динаміка виробництва фруктових чіпсів в Україні у 2021–2023 рр., в вартісному вираженні, млн. грн.
6. Частки виробників пастили та фруктових чіпсів у загальному виробництві продукції в Україні у 2023 р., у натуральному вираженні, %
7. Динаміка експорту пастили з України у 2021-2023, в натуральному вираженні, тонн
8. Динаміка експорту пастили з України у 2021-2023, у вартісному вираженні, млн. грн.
9. Динаміка експорту фруктових чіпсів з України у 2021-2023, в натуральному вираженні, тонн
10. Динаміка експорту фруктових чіпсів з України у 2021-2023, у вартісному вираженні, тис. грн.
11. Динаміка імпорту пастили в Україну у 2021-2023 рр., в натуральному вираженні, тонн
12. Динаміка імпорту пастили в Україну у 2021-2023 рр., у вартісному вираженні, тис. грн.
13. Динаміка імпорту фруктових чіпсів в Україну у 2021-2023 рр., в натуральному вираженні, тонн
14. Динаміка імпорту фруктових чіпсів в Україну у 2021-2023 рр., у вартісному вираженні, тис. грн
15. Динаміка імпорту овочевих чіпсів в Україну у 2021-2023 рр., в натуральному вираженні, кг
16. Динаміка імпорту овочевих чіпсів в Україну у 2021-2023 рр., у вартісному вираженні, тис. грн.

Вас може зацікавити

Зв'язатися з нами