Вершкове масло містить жири, білки, вуглеводи, а також величезну кількість вітамінів, які необхідні для повноцінного розвитку організму і підтримки його в здоровому стані. Масло використовується для бутербродів; для смаження; додається до гарячих страв для повноти смаку; незамінне при приготуванні багатьох кондитерських і борошняних виробів: для тіста, масляних кремів.
Проте, і для настільки незамінного, на перший погляд, продукту, знайшлася заміна. Нині на ринку представлені і вершкове масло, і спреди. Спред виготовляють на основі рослинних жирів і він має нижчий показник рівня холестерину. У його арсеналі ще одна перевага: нижча вартість.
Втім, поки що покупці в своїй більшості вибирають традиційне вершкове масло. Варто зауважити, що з огляду на те, що масло – це продукт першої необхідності в кошику покупця, виробництво вершкового масла в Україні не зазнало особливих змін в своєму кількісному еквіваленті.
Наприклад, порівнюючи між собою обсяги виробництва в 2013-му і 2015 році, ми навіть спостерігаємо зростання (92,81 тис. тонн проти 100,88 тис. тонн). Але варто зауважити, що сталося це багато в чому завдяки приросту в 2014 році, який становив 23,4% (114,50 тис. тонн). Порівнюючи ж перший квартал минулого року з тим же періодом 2016-го, варто відзначити зниження обсягів виробництва на 7,6% (21,34 тис. тонн проти 19,72 тис. тонн).
Динаміка виробництва вершкового масла в Україні, 2012 - 1 квартал 2016 в натуральному еквіваленті, тис. тонн
Джерело : Державна служба статистики України; оцінка Pro-Consulting
Хоча спреди поки що не в змозі потіснити вершкове масло, вони займають досить значні позиції на цьому ринку. Виробництво спредів було практично на одному рівні в 2012-му і 2013 роках (53,18 тис. тонн і 53,05 тис. тонн), незначно (на 2,5%) знизилося в 2014-му. Але вже 2015-й рік запам'ятався ринку вагомим зниженням обсягів виробництва спредів - мінус 30% і всього 36,24 тис. тонн загальною вагою.
Порівнюючи перші квартали двох останніх років, для виробництва спредів, на відміну від вершкового масла, спостерігається невтішна тенденція до зниження потужностей виробництва. За перший квартал 2016 року було вироблено 7,90 тис. тонн, що на 31,1 % менше показників попереднього року (11,46 тис. тонн).
Динаміка виробництва спредів в Україні, 2012 - 1 квартал 2016 в натуральному еквіваленті, тис. тонн
Джерело : Державна служба статистики України; оцінка Pro-Consulting
На тлі кризових змін, які відбулися в економіці країни, змінювалися і основні вимоги споживачів до продуктів. І варто зауважити, що якщо інфляція буде зростати, спреди займуть лідируючі позиції за обсягами виготовлення та продажу на ринку масел. Для того щоб розрахувати обсяги виробництва, а також можливий попит споживачів в наступних періодах, Ви можете замовити маркетингове дослідження ринку масла і спредів.