Дата підготовки: | Вересень 2023 року |
Кількість сторінок: | 36, Arial, 1 інтервал, 10 кегль |
Графіків і діаграм: | 17 |
Таблиць: | 17 |
Спосіб оплати: | передоплата |
Спосіб отримання: | електронною поштою або кур'єром в електронному або в друкованому вигляді |
Мова звіту: | українська, російська, англійська |
Аналітиками Pro-Consulting було проведено дослідження ринку свіжого м’яса, копченостей та консервів в Україні. В ході аналізу були описані основні тенденції розвитку ринків, показані його загальні показники. Також проведено сегментацію та структурування ринку за видами м’яса та м’ясних продуктів, населеними пунктами. Описані основні оператори ринку, які вони мають торгові марки, мережі продажу. Проаналізовано ціноутворення на ринку, канали збуту продукції та інвестиційну привабливість даної галузі.
М’ясна галузь України охоплює переробку м’яса різних тварин, а також птахів. Реалізація свіжого та обробленого м’яса відбувається у вигляді напівфабрикатів, копченостей різних видів. Руйнівна війна призвела до дефіциту вітчизняного м’яса та продуктів з нього, тому що значну кількість ферм та переробних підприємств було окуповано або ж знищено загарбниками. Станом на 2023р. споживання м’яса зменшилось, оскільки ціни на нього високі. Українці до повномасштабного вторгнення споживали менше м’яса, ніж потрібно – близько 67-68 кг на особу на рік. Наразі споживання м’яса на рівні 64 кг. 55-56% м’ясного раціону українця складає курятина, оскільки вона найдешевша.
Були прослідковані тенденції ринку до повномасштабного вторгнення та після. Стан ринку свіжого м’яса до початку повномасштабного вторгнення:
Інтегрування України в західні ринки. Угода про асоціацію та глибокі, всеосяжні зони вільної торгівлі між Україною та Європейським союзом включає в себе регулювання вхідних цін, зниження ввізних мит до нуля для більшості товарів та встановлення 36 тарифних квот, які обмежують обсяги імпорту товарів тваринного походження.
Перебування тваринництва в стані стагнації. Для багатьох країн, таких як Молдова, Грузія та Україна, сільське господарство є важливою складовою частиною їхньої економіки. Проте ще до повномасштабного вторгнення в Україні спостерігалася тенденція до зменшення обсягів виробництва яловичини та свинини через існуючі невирішені проблеми у цій галузі.
Зменшення поголів’я тварин.
Стан ринку свіжого м’яса після початку повномасштабного вторгнення :
Складність поставок яловичини на зовнішні ринки. В Україні зростає собівартість виробництва червоного м’яса через дорожчання кормів. Плюс треба враховувати додаткові витрати на логістику, яка ускладнилась і подорожчала після встановлення російськими окупантами морської блокади України.
Стримання імпортерів з інших країн через політичні фактори.
Релокація потужностей з переробки із небезпечних регіонів, де тривали або ж тривають активні бойові дії. Основна проблема для підприємств, які зазнали матеріальних збитків внаслідок війни і потребують перезапуску - відсутність грошей на фінансування діяльності бізнесу у повному обсязі (оплати праці та інші операційні витрати).
Зміна споживчих вподобань.
За даними державної служби статистики було проаналізовано частка типів виробництва за обсягами живої маси вирощування сільськогосподарських тварин, а також частка живої маси сільськогосподарських тварин та птахів, реалізованих на забій, за типами.
1. Загальна характеристика ринку
1.1. Опис ринку (опис меж ринку та методології)
1.2. Аналіз тенденцій ринку розвитку свіжого м’яса та м’ясного рітейлу (фактори впливу на їхній прояв, проблеми розвитку)
1.3. Загальні показники ринку, оцінка продажів на ринку України
1.4. Сегментація та структурування ринку (за видами, населеними пунктами)
2. Основні оператори ринку (виробники та мережі
2.1 Перелік основних операторів ринку і їх структурування (загальна інформація, спеціалізація, товарні групи, торгівельні марки і асортимент (наявність інших товарних груп); представленість в інших населених пунктах
2.2 Частки основних операторів ринку
3. Ціна і ціноутворення на ринку
3.1 Динаміка цін на продукцію
3.2 Середні поточні ціни на продукцію залежно від каналу
3.3 Опис факторів, що впливають на формування ціни, структура
5. Канали збуту продукції (опис і оцінка структури продажів на каналах)
6. Висновки. Прогнозовані показники ринку
6.1. Висновки і прогнозні тенденції розвитку ринку
6.2. Побудова гіпотез розвитку ринку
6.3. Рекомендації по розвитку ринку
7. Інвестиційна привабливість галузі
7.1. Існуючі ризики і бар'єри входу на ринок. Побудова карти ризиків на ринку
1. Динаміка ємності ринку м'яса в Україні у 2021-7 міс. 2023 р. у натуральному вираженні, тис. тонн
2. Динаміка ємності ринку м'ясних копченостей України у 2021-7 міс. 2023 р. у натуральному вираженні, тис. тонн
3. Динаміка ємності ринку м'ясних консервів в Україні у 2021-7 міс. 2023 р. у натуральному вираженні, тис. тонн
4. Частки основних операторів курятини на основі чистого доходу від реалізації продукції у 2021-2022 роках. у тис. грн.
5. Частки основних операторів м'ясних консервів та паштетів за обсягами виробництва, 2021 р.
6. Частки основних операторів м'ясних консервів та паштетів за обсягами виробництва, 2022 р.
7. Поточні ціни на курятину (станом на серпень 2023 р.), грн./кг
8. Поточні ціни на свинину (станом на серпень 2023 р.), грн/кг
9. Поточні ціни на яловичину (станом на серпень 2023 р.), грн/кг
10. Середні ціни на різні види м'яса (станом на серпень 2023 р.), грн.
11. Середні ціни на різні види м'ясних копченостей (станом на серпень 2023 р.), грн.
12. Середні ціни на різні види м'ясних консервів (станом на серпень 2023 р.), грн/кг
13. Прогноз розвитку ємності на ринку м'яса до кінця 2023 р. у натуральному виразі, тис. тонн
14. Прогноз розвитку ємності на ринку м'ясних копченостей до кінця 2023 р. у натуральному виразі, тис. тонн
15. Прогноз розвитку ємності на ринку м'ясних консервів/паштетів до кінця 2023 р. у натуральному виразі, тис. тонн
16. Сегментація ринкових ризиків
17. Карта ризиків для ринку м'яса, м'ясних копченостей та консервів
1. Частка типів виробництва за обсягами живої маси вирощування сільськогосподарських тварин у 2021–2022 pp.
2. Частка живої маси сільськогосподарських тварин та птахів, реалізованих на забій, за типами у 2021-2022 pp. у натуральному вираженні, т, %
3. Виробництво яловичини та телятини по регіонах України у 2021 році (всі господарства), у натуральному вираженні, %
4. Виробництво яловичини та телятини по регіонах України у 2022 році (всі господарства), у натуральному вираженні, %
5. Виробництво свинини по регіонах України у 2021 році (всі господарства), у натуральному вираженні, %
6. Виробництво свинини по регіонах України у 2022 році (всі господарства), у натуральному вираженні, %
7. Сегментація щодо ємності ринку м'ясного сегмента на основі виробництва за 2022 р., %
8. Частки основних операторів свинини на основі чистого доходу від реалізації продукції у 2021-2022 роках.
9. Частки основних операторів яловичини на основі чистого доходу від реалізації продукції у 2021-2022 роках.
10. Частки основних операторів м'ясних копченостей на основі виробництва продукції у 2021-2022 роках.
11. Частки основних операторів ринку м'ясної продукції на основі чистого доходу від реалізації продукції у 2021-2022 рр., тис. грн.
12. Динаміка середніх цін на яловичину за липень 2021-2023 років. без ПДВ, грн.
13. Динаміка середніх цін на птицю (тушки курячі) за липень 2021-2023 років. без ПДВ, грн/кг
14. Динаміка середніх цін на свинину за липень 2021-2023 років. без ПДВ, грн/кг
15. Динаміка середніх цін на філе куряче за липень 2021-2023 років. без ПДВ, грн/кг
16. Канали збуту за кількістю посередників
17. Оцінка структури продажів каналами на ринку м'яса, м'ясних копченостей і м'ясних консервів/паштетів