Анотація до аналізу ринку:
Дослідження ринку рибних консервів України, яке виконали аналітики компанії Pro-Consulting, охоплює дані щодо динаміки ємності ринку, структури виробництва та споживання, а також зовнішньоекономічної діяльності. Споживання рибної продукції середньостатистичним українцем у 2008 р. було на 15% менше відповідного середньосвітового показника. У 2009 році показники ємності ринку та вітчизняного виробництва істотно скоротились і після цього не відновилися, що зумовлено зміною норм державного регулювання риболовецької галузі (яке призвело до скорочення сировинної бази), а також зростанням цін на енергоресурси. У структурі виробництва 61,2% у 2011 р. належало консервам із сардини, кільки, шпрот. Водночас консервована продукція з атлантичних видів риб переважає в структурі споживання з показником 41,2%, далі йдуть дрібні види риб – 30,4%. Показники експорту зростали до 2010 р., після чого впали майже на 28%, імпорт змінювався нестабільно. Домінуючим напрямом торгових потоків є російське (77,2% експорту і 30,5% імпорту), ще 28,7% імпорту надходить з Естонії. Описано конкурентна і цінова ситуації на ринку. Подорожчав весь асортимент продукції, при цьому найбільш значно – консерви з елітних сортів риби (горбуші, сайри та ін.). Перераховано провідні оператори – 4 компанії, які охоплюють 97% ринку консервів. Виявлено фактори, що визначають ситуацію на ринку рибної консервації в Україні. При цьому на короткострокову перспективу зазначається збереження складної ситуації з сировиною, що погіршує прогнози ємності ринку. Однак на середньострокову перспективу очікується зростання показників ємності ринку у зв’язку зі збільшенням попиту на рибну консервацію.
Детальний зміст:
1. Обсяг ринку рибних консервів України.
2. Структурування ринку рибних консервів.
3. Зовнішня торгівля.
4. Конкуренція на українському ринку рибних консервів.
5. Цінова ситуація на ринку.
6. Прогнози.
Перелік графіків і діаграм:
1. Динаміка виробництва рибних консервів в Україні в 2007–2011 рр. у натуральному вираженні, тис. тонн
2. Структура виробництва рибних консервів залежно від виду в 2011 р. у натуральному вираженні, %
3. Структура споживання рибних консервів на ринку України в 2011 р., %
4. Динаміка експорту-імпорту рибних консервів у 2007–2011 рр. у натуральному вираженні, тис. т
5. Географічна структура імпорту – експорту у 2011 р. у натуральному вираженні, %
6. Частка імпортної продукції на українському ринку рибних консервів у 2011 р. у натуральному вираженні, %