Анотація до аналізу ринку:
У ході вивчення ринку холодильних складів України аналітики компанії Pro-Consulting розглянули специфіку ситуації у цьому сегменті складського ринку, його тенденції та інші питання. Особливістю аналізованого ринку є необхідність розробки унікального проекту для кожного конкретного замовника за відсутності усереднених параметрів будівництва. Про розвиток ринку свідчить зміна обсягу ринку холодильних і морозильних камер для складів: цей показник скоротився в 2009 р., проте вже наступного року на третину перевищив максимальне докризовий значення і демонструє стійке зростання, що характеризує ринок як ненасичений. Вказані нормативні температури (температурні інтервали) зберігання продукції, за якими виконане таке групування холодильних складів: холодокомбінати (а також овочеві бази радянського періоду); холодильні склади логістичних компаній; склади великих виробників / імпортерів. У 2011 р. 69,4% ринку становили низькотемпературні склади, при цьому 57,4% клієнтів запитують діапазон температур від 0 до –18 ˚С. Особливу увагу приділено аналізу споживання на ринку. Описано регіони, для яких характерний максимальний попит на холодильні склади. Більше половини споживачів холодильних і морозильних камер використовують їх для зберігання плодоовочевої продукції (29,5%) і морепродуктів (24,1%), при цьому за останній період частка останньої товарної позиції зросла. Оцінена потреба в послугах холодильних складів на перспективу: з тих, кому ці послуги необхідні, 54% вони знадобляться через 1–2 роки. За період 2007–2011 рр. подана динаміка таких фінансових показників: вартість будівництва, рентабельність, окупність, вартість річної оренди. Представлені дані свідчать про скорочення рентабельності при зростанні інших показників. Відзначено перспективність українського ринку холодильних складів, зокрема для міжнародних компаній.
Детальний зміст:
1. Динаміка розвитку ринку
2. Структурування ринку холодильних складів
3. Поведінка споживачів, сегментація клієнтів на ринку
4. Висновки та рекомендації
Перелік таблиць:
1. Нормативні температури для зберігання продукції основних споживачів послуг холодильних складів
2. Динаміка зміни економічних показників щодо холодильних складів України в 2007–2011 рр.
Перелік графіків і діаграм:
1. Динаміка ємності ринку холодильних і морозильних камер для складів у 2006–2012 рр., тонн
2. Основні групи холодильних складів
3. Структурування устаткування залежно від виду холодильного складу в розрізі температурного діапазону в 2011 р., %
4. Сегментування споживачів холодильних камер залежно від товарних позицій у 2011 р. у натуральному вираженні, %
5. Рівень потреби споживачів у складських холодильних приміщеннях на початок 2012 р., %
6. Структурування холодильних складів за кількістю запитів клієнтів у 2011 р., %